Фандъкова: Ще сезираме прокуратурата при липсващи павета

Столичният кмет напомни, че от година се брои колко павета има в депата

Фандъкова: Ще сезираме прокуратурата при липсващи павета
Столична Община е готова да сезира прокуратурата срещу ръководството на общинско предприятие, от което има съмнения, че са изчезнали около 8000 тона павета на София. Това каза в сутрешния блок на „Нова телевизия“ столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод информацията от вчера, че общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева са подали сигнал в прокуратурата за липсващи 8000 тона павета, извадени при ремонти на улици в София в периода 2007-2017 г. Според двамата съветници паветата може и да са продадени.

Фандъкова каза още, че данните за момента показват, че в депата на дружеството „Софинвест“ има около 7200 тона павета. „Проверката ще я завършим до няколко дни, но до момента има 7200 тона павета, а г-н Божков посочи над 9 000 тона, очевидно има разминаване“, заяви кметът. Фандъкова  добави, че засега не може да каже категорично има ли липси, както и че проверката на наличните павета продължава и ще завърши до дни.

Градоначалникът на София напомни, че още преди година е започнало преброяването на паветата в депата и каза, че не разбира защо сега точно пак се повдига темата. „Странно е избраното време за сезиране на прокуратурата, защото питането ми беше отправено още миналата година. Общинското дружество „Софинвест” има задачата да съхранява паветата, които се демонтират от част от улиците“, заяви Фандъкова. Тя каза също, че още през 2013 г. е било установено, че общината и дружествата мерят съхраняваните павета в различни мерни единици. Още тогава е препоръчано на дружеството да измерва паветата в килограми.

По отношение на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ и скандала с подменената с по-некачествена виброизолационна подложка под трамвайните релси Фандъкова каза, че подложката е била сменена заради мнението на експерти. По думите ѝ, след като получила сигнали от граждани за проблемите с ремонта, тя била готова да сезира прокуратурата, но неправителствената организация „Спаси София“ я изпреварила. Впоследствие и кметът внесъл обвинение, но държавното обвинение сега разследва сигнала на „Спаси София“, а след това ще се заеме с нейния.
Коментари: 0