ФБР ще има достъп до всеки компютър по света

Върховният съд на САЩ одобри поправка в законодателството

ФБР ще има достъп до всеки компютър по света

ФБР вече ще има достъп до всеки компютър по света, след като Върховният съд на САЩ одобри такава поправка в законодателството. Оттук нататък службите ще могат да проверяват PC-то на всеки потребител, който е заподозрян, независимо къде се намира.

Промените касаят т.нар. „Правило 41” (Rule 41), което забранява на федералните съдии да издават разрешителни за обиск извън пределите на своя окръг. Министерството на правосъдието обаче предложи да бъде снето това ограничение, тъй като то затруднява разследването на престъпления с използване на информационни технологии, предаде TechNews. Новото постановление на Върховния съд овласти федералните съдии да разрешават взлома на компютърни системи независимо от тяхното местоположение – не само в друг окръг, но и извън пределите на САЩ – с цел обиск и копиране на информация.

Стига американските съдебни органи да разрешат, ФБР получава законна възможност да влиза в компютрите на потребителите от цял свят.

Технолгоичната компания Google реагира остро срещу поправката с аргумента, че подобно разрешение за обиск на компютри извън САЩ ще подкопае системата на международните договори. Постановлението на Върховния съд има технически характер, поради което не се изисква одобрение от страна на Конгреса. Промяната влиза в сила от 1 декември 2016 г.

Освен Google, редица правозащитни организации настояват законодателите да блокират инициативата. Поправката бе наложена в закона след редица случаи на разследвания, при които службите нямаха законна възможност за достъп до компютрите на заподозрени за престъпления.

Коментари: 0