„Китай изнасили САЩ със своята търговска политика“

Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ

„Китай изнасили САЩ със своята търговска политика“

„Не можем да продължим да позволяваме на Китай да изнасилва страната ни, а той правят точно това”. Това заяви кандидатът за президент от Републиканската партия Доналд Тръмп по време на предизборно събитие в Индиана.

Тръмп изтъкна постоянно нарастващия търговски дефицит на страната си спрямо Пекин и факта, че властите там манипулират валутата, за да направят стоките си по-конкурентни. „Това, което Китай прави, е най-голямата кражба в историята”, категоричен бе милиардерът.

По думите му търговската политика на Пекин нанася сериозни щети на американските работници и бизнес. Тръмп допълни, че не е ядосан на Китай, а на американските лидери, които според него са „ужасяващо некомпетентни”.

Годишният търговски дефицит на САЩ спрямо Китай за 2015 г. възлиза на 365,7 млрд. долара, което го превръща в най-високия досега.  

Бизнесменът заяви, че страната му трябва да преобърне тази тенденция и разполага с необходимото, за да го направи. „Имаме силно влияние в Китай”, отбеляза Тръмп.

В предизборния си манифест (документът, с който обосновава кандидатурата си, б.р.) милиардерът обеща „да постигне по-добра сделка с Китай, която ще помогне на американските работници и бизнес да бъдат по-конкурентни”.

Той определя 4 цели, които включват незабавното определяне на Пекин за „валутен манипулатор” и „прекратяването на незаконните китайски субсидии за износ” и спиране на „погазването на трудовите и екологичните стандарти”.

Миналата седмица властите в САЩ поставиха Китай в списък с финансови актьори, които трябва да бъдат наблюдавани заради боравенето им с валути. Решението дойде след натиск върху правителството на Вашингтон за повече контрол в борбата срещу манипулирането на валути от негови търговски партньори.

Според властите никой от търговските партньори на САЩ не е участвал в манипулиране на валути през последната година, но дадоха сигнал за притеснения във връзка с някои от тях, в това число и Китай.

Коментари: 0