Фед и ОПЕК потопиха пазарите

И американските, и европейските борси претърпяха крах заради новините за паричната и петролната политики

Фед и ОПЕК потопиха пазарите

Снимка: Pixabay

Американските фондови пазари изпратиха поредна сесия на висока волатилност, след появилите се новини, че ФЕД обмисля дали да не забави темпото, с което затяга паричната политика на страната. В първите часове на търговия Dow Jones достигна загуба от близо 800 пункта, но в последствие успя да навакса голяма част от загубите и финишира назад с едва 79 точки. Широкият S&P500 се раздели с 0.15% от стойността си, а технологичният NASDAQ дори успя да изплува на зелено и добави 0.42%, след като акциите на Amazon, Netflix и Alphabet поскъпнаха с по над 1%.

Доходността по 30-годишните държавни облигации стигна 3.136%, а по 10-годишните държавни ценни книжа – до 2.87%.

Междувременно европейските пазари претърпяха един от най-лошите си дни от началото на годината. Общоевропейският индекс Stoxx 600 потъна с над 3,3%, а всички основни борси и сектори завършиха на червено. Показателят затвори на ниво от 342 пункта, което е двегодишно дъно. Немският DAX се раздели с 3.48% от стойността си, следван от САС и FTSE100 със загуби от 3.32% и 3.15%.

Инвеститорите на пазарите за суровини също претърпяха крах, след като стана ясно, че на започналата среща на ОРЕС и останалите големи производители на петрол не е взето решение за намаляване на добива на нефт. В резултат лекият щатски петрол поевтиня с 2.31% до цена от $51.72 за барел, а европейският Брент – с 2.10% до $60.33 за барел.

Акценти днес
   
Nonfarm Payrolls - САЩ

В петък в 15:30 часа българско време Националното бюро по статистика на труда на САЩ ще публикува данни относно новооткритите работни места в неселскостопанския сектор за месец ноември. Прогнозите на анализаторите са в щатската икономика да са открити 198 000 нови работни места спрямо 250 000 за октомври. Данните са очаквани с особен интерес с оглед очакванията за забавяне на икономическия ръст в страната.

Инструмент на фокус - Visa Inc.

Акцията на Visa е сравнително слабо засегната от мечия период на американските фондови пазари. На дневна графика е видимо, че цената получава силна подкрепа от 200-периодната подвижна средна при всеки опит за корекция. След силното отскачане през изминалата сесия смятаме, че моментът е удачен за покупка с цел пробив на съпротивата около ниво от $145 и достигане до нов локален максимум.

AUD/NZD

На седмична база валутната двойка е на път да реализира ключов пробив на тренд линията, подкрепяща движението на цената от 2016 година насам. Същевременно индикаторът MACD образува дивергенция, която сигнализира за обръщане на тренда. Преди вход в дългосрочна къса позиция е желателно да се изчаква първо AUD/NZD да финишира седмицата с потвърждение за пробива и второ той да бъде тестван неуспешно за възобновяване на възходящото движение.

 XAG/USD

Среброто продължава движението си в рейндж от месец септември насам. След последното си отскачане от подкрепата, впечатление прави, че цената успява да формира два последователни върха, което е предпоставка за бъдещо поскъпване. Очакваме в краткосрочен план ценният метал да формира и второ по-високо дъно, което да се използва за вход в дълга позиция.

S&P500

Движението на широкия щатски индекс на седмична база вече категорично потвърждава, че се намираме в период на мечи пазар. След като проби подкрепящата тренд линия, S&P500 прави два неуспешни опита за възобновяване на възходящото движение, което ни кара да смятаме, че предстои нова вълна на понижения. Подкрепа от пазара може да се потърси около ниво от 2500 пункта, където се намира годишното дъно на цената.
Коментари: 0