В рамките на година правителството ще избере инвеститор за АЕЦ „Белене”

Теменужка Петкова обаче се застрахова срещу евентуално неспазване на срока

В рамките на година правителството ще избере инвеститор за АЕЦ „Белене”

Снимка: Economic.bg/ Архив

В рамките на година ще бъде избран стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене”. Това каза пред депутатите енергийният министър Теменужка Петкова, на която през юни тази година правителството възложи да намери чуждестранен инвеститор за проекта. Тя обаче се застрахова срещу евентуално неспазване на този срок с думите: „Нека първо да дадем старт на процедурата и да видим, дали този интерес, който беше заявяван, ще бъде потвърден“.

Петкова добави, че процедурата за избиране на стратегически инвеститор за реализацията  на АЕЦ „Белене“ е разработена, както парламентът е възложил. По думите ѝ в процедурата ще бъде дадена възможност за участие на друг вид инвеститори, които желаят да придобият миноритарен дял или индустриални консуматори, които желаят да сключат договор за изкупуване на ел. енергията от АЕЦ. Министър Петкова обясни, че в хода на реализацията на АЕЦ „Белене“ трябва да бъдат изключени всякакви промени в дизайна на проекта по отношение на безопасността.

Тя обърна внимание, че централата трябва да бъде реализирана с наличното оборудване. Министър Петкова поясни, че сред условията са българската страна да има правото на блокираща квота, и българските и местни компании да могат да участват в реализацията на проекта. Министърът обясни, че  прегледът и оценката на представен финансов модел ще бъде сред темите, по които ще бъдат водени преговори.

„Смятаме, че е важно предложената цена за изграждане на проекта да бъде под 9 млрд. лв., такова предложение Комисията ще оцени най-високо“, допълни още Петкова. Тя обърна внимание, че ще бъде оценено високо оператор на новата АЕЦ „Белене“ да бъде АЕЦ „Козлодуй“. „Смятаме, че това са важни елементи от реализацията на такъв проект. Смятаме, че тези параметри трябва да бъдат оценени най-високо“, допълни още министърът.

По думите ѝ официален интерес към проекта има от корпорации от Китай, Корея и Франция. "Интерес са заявили няколко компании. Това е най-голямата китайска и ядрена корпорация CNNC , това е корейската хидро-атомна и френкската APEBA", обясни министърът. 
Коментари: 0