Фирмите ще загубят позиции, ако не заиграят по новите дигитални правила

Масовото разпространение на онлайн пазаруването пренареди картината за бизнеса

Фирмите ще загубят позиции, ако не заиграят по новите дигитални правила

Снимка: Unsplash

1200 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

През последните две години пандемията затрудни разбирането на истинската картина за финансовото състояние на потребителите и едноличните търговци, но от друга страна ускори дигиталната трансформация и предложи нови начини за използване на финансови услуги. Бързото масово разпространение на онлайн пазаруването и цялостното дигитално взаимодействие проправи път към нова тенденция в банковите услуги, а именно пълноценно мобилно банкиране.

Това са изводи от последния доклад на Experian от 2021 г. за бизнеса и потребителите в региона на EMEA (Европа, Близкия изток и Африка). Той разкрива, че 62% от фирмите смятат, че са им необходими повече данни за нуждите на анализа им, докато 65% използват различни видове набори от данни за подобряване точността на техните анализи, например използване на нетрадиционни източници като отворено банкиране. 67% от бизнесите определят за приоритетни инвестициите в дигитализацията на основните им бизнес процеси. 62% от компаниите са регистрирали увеличение на кредитни заявления от нови клиенти през последните 12 месеца.

Компании, които все още страдат от забавяния в този процес поради недостатъчно дигитализирани решения или поради проверки на клиенти, които сами по себе си забавят процеса, ще бъдат засегнати и ще загубят бизнес позиции“, се казва в доклада

Поръчаното от Experian проучване, проведено от Forrester Consulting през август 2021 г., обхваща над 598 лица, заемащи висши управленски позиции в компании в сферата на финансовите услуги и телекомуникационни фирми в региона на EMEA.

Мобилното банкиране вече завзема сериозен пазарен дял от полето на традиционните банки, споделиха ключови мениджъри от сферата на финтех индустрията и мобилните банки по време на Experian Innovation Week, която се проведе в края на 2021 г. и потвърди ключовите изводи от направеното проучване. В рамките на събитието Experian покани и събра за първи път в обща дискусионна платформа най-иновативните компании на Балканите и Централна и Източна Европа: Пощенска банка, buddybank на Unicredit Group, Credefi, Kontomatik.

Едно общите заключения след срещата беше, че мобилното банкиране е изключително полезно за бизнеса и особено за малките и средните предприятия, тъй като позволява уреждане на заеми в рамките на 48 часа. Като използването на алгоритми издигна мобилното банкиране до безпрецедентни нива.Подкрепи Economic.bg