Фондът на Уорън Бъфет става най-големият инвеститор в Bank of America

Така фондът на милиардера вече е най-големият акционер в две големи американски банки

Фондът на Уорън Бъфет става най-големият инвеститор в Bank of America

Фондът на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc ще употреби своите варанти (облигации, които могат да бъдат превърнати в акции), за да купи 700 млн. акции на Bank of America Corp и по този начин ще се превърне в най-големия акционер на финансовата институция.

Процедурата се очаква да се осъществи след като банката представи повиши дивидента си за тримесечието до 12 цента за обикновена акция.

Конгломератът заяви, че очаква да използва 5 млрд. долара от 6-те процента акции на Bank of America, които в момента притежава, за да финансира покупката.

Бъфет купи книжа за 5 млрд. долара от преференциалните акции на Bank of America с 6% дивидент, или 300 млн. долара годишно, през август 2011 г. когато инвеститорите бяха притеснени за капиталовите нужди на финансовата институция.

Покупката включваше и варанти за придобиване на 700 млн. обикновени акции по 7,14 долара всяка, което е под една трета на цената на затваряне в четвъртък, когато акциите на банката се търгуваха на 24,32 долара.

Bank of America увеличи в сряда дивидента си до 48 цента на акция в началото на третото тримесечие при 30 цента по-рано.

Увеличението на дивидента бе одобрено от Федералния резерв, който провежда годишни стрес тестове на големите банки, пише "Бизнесинсайдър".

Втората по големина банка в САЩ обяви план за обратно изкупуване на акции на стойност 12 млрд. долара.

Vanguard Group, която в момента е най-големия акционер в BofA, държи 6,6% от капитала, или 652 млн. акции в банката.

През юли Berkshire Hathaway обяви, че притежава вече над 10% от капитала на друга голяма американска банка - Wells Fargo, която е номер 2 в САЩ по пазарна капитализация и номер 10 в света по активи. 

Фондът на Бъфет има и малки дялове в две големи инвестиционни банки - Goldman Sachs и JPMorgan. 

Коментари: 0