Най-богатите наследници на руските милиардери за 2019 г.

Според Forbes те ще наследят 238 милиарда долара от бащите си

Най-богатите наследници на руските милиардери за 2019 г.
7930 ~ 2 мин. четене

Forbes публикува годишния рейтинг на наследниците на най-богатите руски милиардери. В списъка са включени 48 представители на второто поколение на най-богатите семейства в Русия. Общо те ще наследят 238 милиарда долара, като в рейтинга не са взети предвид плановете на някои милиардери, сред които Михаил Фридман и Владимир Потанин, да дадат по-голямата част от богатството на благотворителност.

Класацията ръководи единственият син на президента на ЛУКОЙЛ, Вагит Алекперов - Юсуф. Чрез компанията "EKTO" той притежава 60% от акциите на ООО "ВТП", фокусирана в транспортирането на петрол, както е и съсобственик на ООО "Лукавто", дилър на Mercedes-Benz. Бизнесменът има и фирма “План Б”, която произвежда безалкохолни напитки. Юсуф Алекперов трябва да наследи дял в ЛУКОЙЛ без право да управлява компанията. Според Forbes, наследството му ще е 21.8 милиарда долара.

На второ място са дъщерята и синът на Леонид Михелсон, основен собственик на компаниите "Новатэк" и "Сибур". Това са Виктория Михелсон и по-малкият и брат, за когото Forbes няма информация. Те ще си разделят по 12.2 млрд. долара наследство на дете.

Трето място в рейтинга е за трите деца на собственика на производителя на стомана НЛМК Владимир Лисин, всеки от които има наследство в размер на 7.6 млрд. долара – това са Дмитрий Лисин, Юрий Лисин и Анастасия Лисина.

Джахангир Махмудов - син на главния акционер на Уралската минно-металургична компания Искандер Махмудов - се класира на четвърто място в списъка на Forbes. Той ще вземе наследство от баща си в размер на 7 млрд. долара.

Топ 5 в класацията на Forbes затварят трите деца на член на борда на директорите "Новатэк" и "Сибур" Генадий Тимченко. Всяко от тях може да наследи 6.8 млрд. долара – това са Наталия Тимченко, Ксения Франк и Иван Тимченко.

Коментари: 0