Ford затваря и завод в Бразилия

Компанията ще излезе и от бизнеса с товарни автомобили в Южна Америка

Ford затваря и завод в Бразилия

Снимка: Ford

Ford обяви, че ще закрие своя фабрика в Бразилия след повече от 50 години работа, като спре да продава тежкотоварни камиони в Южна Америка.

Американският автомобилен производител заяви, че не вижда "жизнеспособен път към рентабилността" за завода в Сао Бернардо до Кампо, в който работят около 2800 души.

Затварянето е последната стъпка в едно по-голямо преструктуриране в световен мащаб. То идва след новината за хиляди съкращения на работни места във Великобритания и Европа.

В Бразилия се очакват съкращения та около 2 800 работни места, според профсъюзите - удар за страната, където безработицата вече е над 10%.

Решението за затваряне на фабриката и излизането от бизнеса с тежкотоварни автомобили идва, след като Ford се бори с резкия спад на печалбите от международни операции.

В Южна Америка приходите са спаднали с 9% през миналата година и фирмата загуби пазарен дял в повечето страни.

Освен затварянето на Сао Бернардо, Ford наскоро спря да произвежда своя автомобил Focus в Аржентина.

Компанията заяви, че през последните няколко месеца също е намалила заплатите и административните разходи в региона с повече от 20%.

Фабриката в Сао Бернардо до Кампо в момента произвежда камиони на Ford Cargo, някои камиони от серията F и автомобила Fiesta.

Продажбите на тези модели ще приключат, след като се продадат запасите, казват от Ford.

Очаква се затварянето да струва на автомобилния гигант около 460 млн. долара, като голяма част от тези разходи се дължат на плащаниятаза служители, дилъри и доставчици.

Заводът за монтаж в Сао Бернардо до Кампо е една от двете фабрики на Форд в Бразилия и функционира от 1967 година. Той се намира близо до Сао Пауло.
Коментари: 0