Новите коли задължително с автоматична спирачна система

В ЕС изискването ще влезе в сила от 2022 г.

Новите коли задължително с автоматична спирачна система
3344 ~ 2 мин. четене
40 държави, водени от Япония и Европейския съюз, се съгласиха да изискват новите автомобили и леките търговски превозни средства да бъдат оборудвани с автоматизирани спирачни системи още от 2020 г. Решението е постигнато в рамките на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ООН).

Регламентът ще изисква всички превозни средства, които се продават, да бъдат оборудвани с технологията, чрез която сензорите следят колко близо може да е пешеходец или обект. Системата може да задейства спирачките автоматично, ако сблъсъкът се счита за неизбежен и ако водачът не изглежда настроен да реагира навреме.

Мярката ще се прилага за превозни средства с "ниска скорост": 60 километра в час или по-малко и засяга само нови автомобили, продавани на пазарите на страните, подписали споразумението, така че собствениците на превозни средства няма да бъдат задължени да преоборудват старите си коли и камиони.

САЩ, Китай и Индия засега не са включени в споразумението.

Изискването ще влезе в сила през следващата година първо в Япония, където през 2018 г. бяха продадени 4 милиона коли и леки търговски превозни средства, заяви Жан Родригес, говорител на Икономическата комисия на ООН за Европа, или UNECE. 
Очаква се Европейският съюз и някои от най-близките му съседи да последват примера през 2022 г.

Икономическата комисия за Европа на ООН заявява, че страните, които са се съгласили на сделката, искат да бъдат по-активни в борбата с пътнотранспортните произшествия, особено в градски условия, където има много препятствия като пешеходци, скутери, велосипеди и други коли в близост. 

ЕС прогнозира, че спирачните системи биха могли да помогнат за спасяването на над 1000 живота годишно.

По повод опасенията, че тези регулации могат да се разглеждат като стъпка към въвеждане на изкуствен интелект, който да получи предимство пред хората, авторите на резолюцията казват изрично: Водачът може да поеме контрола и да преодолее тези автоматизирани спирачни системи по всяко време.
Подкрепи Economic.bg