Франция отмъщава на Великобритания в риболовна схватка

Париж въвежда нови гранични проверки върху лодки и камиони, които идват от Обединеното кралство

Франция отмъщава на Великобритания в риболовна схватка

Снимка: Unsplash

1844 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Франция въвежда допълнителен контрол върху лодки и камиони, които идват от Обединеното кралство, в отговор на неспазването от страна на Лондон договорености по Брекзит за риболова, съобщава Politico. Правителството също така заплаши и да наруши енергийните доставки на Великобритания, ако не успее да реши проблема с лицензите за риболов.

В края на септември Фpaнция заплаши Великобритания с ответни действия, след като Острова oтxвъpли тpи чeтвъpти oт вcичĸи зaявлeния oт фpeнcĸи лoдĸи зa pибoлoв във вoдитe нa Hopмaндcĸитe ocтpoви. Тогава бpитaнcĸoтo пpaвитeлcтвo oбяви, чe нa 12 мaлĸи лoдĸи oт 47 щe бъдe paзpeшeнo дa лoвят pибa в ĸpaйбpeжнитe вoди нa Beлиĸoбpитaния, ocтaвяйĸи 35 бeз paзpeшитeлни. Франция заяви, че това е неспазване на договореностите по търговското споразумение и то в точката, която предизвика най-сериозни дебати по време на преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС, а именно за риболовните води.

При събитията от преди месец в дoĸyмeнтите пpeдcтaвeн oт британските влacтитe ce ĸaзвa, чe френските лoдĸи нe ca пpeдocтaвили дocтaтъчнo дoĸaзaтeлcтвa, зa дa oтгoвopят нa изиcĸвaниятa, a имeннo дa дoĸaжaт pибoлoвeн oпит в пepиoдa 2012-2016 г., ĸaĸтo e пocoчeнo в тъpгoвcĸaтa cдeлĸa зa Бpeĸзит.

Тогава миниcтъpът пo eвpoпeйcĸитe въпpocи нa Фpaнция Kлeмaн Бoн oбвини Beлиĸoбpитaния, чe нe cпaзвa ycлoвиятa нa сделката, заявявайки, чe Πapиж „нямa дa ce пoĸoлeбae дa пpeдпpиeмe oтвeтни дeйcтвия в oтгoвop“.

Месец по-късно френското правителство спази обещанието си, а от Лондон определиха ходовете на Париж като „много разочароващи“. 

Късно снощи френският морски министър Аник Жирарден обяви, че британска рибарска лодка е била задържана в Льо Хавър, след като е била уловена да извършва риболов на френска морска територия без лиценз, а друга е получила предупреждение за оттегляне.

Ние също можем да играем по техните правила“, посочи Жирарден, обявявайки намеренията на правителството.

От 2 ноември Франция ще забрани на британските риболовни лодки да акостират на определени френски пристанища и ще въведе систематичен контрол за сигурност. От въпросната дата ще влезе в сила и засилен здравен и митнически контрол, който се очаква да констатира множество нарушения. Засегнатите пристанища трябва да бъдат обявени в началото на следващата седмица.

Властите посочват, че започват и по-щателни проверки на камионите, които са насочени към или идващи от Обединеното кралство.

Все още има голям брой липсващи лицензи за риболов, на които френските рибари имат право, но не са предоставени от Лондон. До ден днешен Обединеното кралство не отговори на нашите искания и дори въведе нови условия, които не са включени в споразумението за търговия и сътрудничество, позволявайки си да отхвърлят лицензи“,  се казва в изявлението на френското правителство.

В него се посочва още, че се подготвя и нова вълна от мерки, ако Великобритания не започне да изпълнява сделката, визирайки енергийните доставки за Обединеното кралство.

Франция призова Европейската комисия да проведе заседание на Съвета, в което да се разгледа внимателно поведението на Обединеното кралство, което според Париж застрашава цялостната линия на търговското споразумение от 24 декември 2020 г.

Междувременно през последните седмици Лондон и Брюксел са в засилени преговори по инициатива на Великобритания, която иска смекчаване на режимите за проверки по границите, които затрудняват обмяната на стока или иначе казано промяна на споразумението в частта – Северноирландски протокол.

Британският преговарящ по Брекзит Дейвид Фрост написа в социалните мрежи, че е изключително притеснен от действията на Франция и методите й за среднощни атаки, без да е пуснато официално писмо към Лондон за тези нови мерки.

Подкрепи Economic.bg