„Убиецът на доуджкойн“ успя да изпревари любимата криптовалута на Мъск

Двете се борят коя да се задържи като по-голямата криптовалута на пазара

„Убиецът на доуджкойн“ успя да изпревари любимата криптовалута на Мъск

Снимка: Twenty20

6512 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Шиба ину – пародийната криптовалута, родена като реплика на доуджкойн – успя за кратко да изпревари по пазарна капитализация „родителя“ си. Това се случи, след като мемкойнът почти удвои цената си… до 0.000089 долара за брой. Така тя успя да измести другата в подреждането на най-големите криптовалути в света.

След корекция в цените и на двете, бяха отчетени няколко рокади помежду им. Към 12.50 ч. българско време шиба ину отново има преднина, но волатилността на токените е толкова голяма, че разместванията се случват ежеминутно. Близки до показателите за пазарна капитализация на доуджкойн и шиба ину са също тера и стелар.

Доуджкойн е любимата криптовалута на милиардера Илон Мъск. Цената ѝ за брой е значително по-висока от тази на шиба ину – 0.300574 долара срещу 0.000073 долара, но по обща капитализацията двете са близки – съответно 39.6 млрд. долара срещу 42.7 млрд. долара. (цените и обемите са актуални към 12.50 ч. българско време днес – б.р.)

Какво е шиба ину?

Шиба ину е меме токен, който някои определят като „убиец на доуджкойн“. Той заимства бранда, базиран на японската порода куче Шиба ину.

Токенът бе създаден през август 2020 г. от анонимна група или лице, известни като „Рьоши“. Създателят на монетата я описва в бяла книга – или в този случай „woofpaper“ – като „експеримент в децентрализирано спонтанно изграждане на общността“.

Криптовалутата се основава на блокчейн мрежата Етериум, която се превърна в място за множество нови проекти за токени. Това е полето за бързоразвиващата се тенденция, известна като „децентрализирано финансиране“, която има за цел да възпроизвежда традиционни финансови продукти, като кредитиране и търговия.

Възходът на мемекойните, като доуджкойн и шиба ину, имитира сагата GameStop, която се разрази по-рано тази година. Тя се изразява в наплива от търговци на дребно, които се координират във форума Reddit, за да търгуват с активи. По този начин те изиграха големите хеджфондове, залагайки на компанията за видеоигри през март, която изглеждаше обречена на фалит. Днес тези аматьори продължават да са активни и гледат към малко известни криптовалути, чрез които се надяват да постигнат огромни печалби.

Robinhood в епицентъра

Както с GameStop, така и сега приложението за онлайн търговия Robinhood отново е в епицентъра на случващото се, както отбелязва и CNBC. Криптотърговците в момента спекулират дали фирмата, основана от българина Влад Тенев, може да добави шиба ину към своята платформа. Почитателите на токена настояват той да бъде листнат там и започнаха петиция в Change.org, която вече събра над 300 000 подписа.

Досега Robinhood не е коментирал публично дали ще подкрепи шиба ину.

По-рано тази седмица компанията отчете загуби след спада на приходите от криптовалути. Акциите на Robinhood поевтиняха с повече от 10% ден след обявяването на разочароващите резултати. Онлайн брокерската компания получи голям тласък от търговията с цифрова валута през второто тримесечие, като доуджкойн представлява 62% от приходите от криптовалута през периода.

Подкрепи Economic.bg