„Енерго-Про“ поиска спешна подкрепа от държавата

Електроразпределителното дружество иска мрежовите оператори също да бъдат компенсирани заради високите цени на тока

„Енерго-Про“ поиска спешна подкрепа от държавата

Снимка: Twenty20

2312 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Държавата да предприеме незабавни действия за разрешаване на нарастващата криза в електроразпределителните дружества. За това настоява „Енерго-Про“, като ще представи тази позиция и пред министъра на енергетиката Андрей Живков по време на предстоящата им среща в края на тази седмица.

В момента „ЕРП Север“ купува технологичните загуби по мрежата на три пъти по-висока цена от определената от КЕВР прогнозна цена. Проблемът е общ за всички оператори на мрежи в сектора. Тази енергия се закупува от борсата в сегмента „Ден напред“ според регулаторните изисквания.

Загубите започнаха през третото тримесечие на тази година и разликата в утвърдените разходи за закупуване на енергия за покриване на загубите по мрежата и реалните разходи за „ЕРП Север“, до края на годината  ще бъде над 42 млн. лв. Разликата между утвърдената цена за енергията от 131.21 BGN/MWh и реално търгуваната на борсата е над 350 лева за BGN/MWh, обясняват от дружеството.

Според енергийната компания това ще доведе до големи ликвидни проблеми за електроразпределителните дружества и необходимост от спешна корекция на мрежовите тарифи.

Ако не бъдат компенсирани сега, тези допълнителни разходи ще натоварят сериозно тарифите на всички крайни клиенти, включително домакинствата, в средата на следващата година и ще доведат до значително поскъпване на крайната цена на електроенергията и за битовите потребители“, се посочва в позицията.  

Оперативната работа на разпределителното дружество е силно затруднена и от покачващите се цени на всички стоки и услуги в страната, то не е конкурентно на пазара на труда. Това в средносрочен и дългосрочен аспект е предпоставка за намалено качество на работата и ще се отрази негативно на всички ползватели на услугите на дружеството. Поради очертаващата се ликвидна криза в работата на разпределителните дружества, изпълнението на инвестиционните програми също е застрашено, а това от своя страна ще доведе до нарастващи проблеми с доставката и качеството на електроенергията за всички ползватели.

"Изходът от ситуацията е в ръцете на отговорните политически и регулаторни институции. Невъзможността да бъде променено законодателството изисква да се търсят различни други възможности, като например компенсации за разходите за закупуване на енергия за покриване на мрежовите загуби, както и навременно коригиране на утвърдените разходи от регулатора още от началото на следващата година", се посочва в отвореното писмо на „Енерго-Про“.

Подкрепи Economic.bg