Облаците над турската икономика се сгъстяват

Валутата продължава да поевтинява и това вече рефлектира върху имотния пазар

Облаците над турската икономика се сгъстяват

Снимка: Twenty20

3827 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Тежките дни все още не са зад турската лира. Валутата се раздели с близо 1% от стойността си в четвъртък, след като централната банка ревизира в посока нагоре очакванията си за инфлацията тази и следващата година. Президентът на банката Шахап Кавджъоглу обяви, че се очаква 2021 г. да завърши с 18.4% ръст на цените, като за сравнение юлската прогноза бе за инфлация в размер на 14.1%. За следващата година банката очаква ръстът на цените да достигне 11.8%, което е увеличение с 4 пункта спрямо прогнозата на институцията от лятото.

Това доведе лирата до близки до рекордното дъно стойности и към 11:30 ч. българско време в четвъртък 1 долар се търгуваше за 9.5890 лири, което е спад с 0.97% за сесията. Две последователни изненадващи намаления на лихвените проценти от септември насам доведоха до поевтиняването спрямо долара с около 22% от началото на годината. Това е най-големият спад сред всички основни валути, проследявани от Bloomberg, като само по себе си то допринесе за инфлационния натиск.

Финансова стабилност?

Миналата седмица централната банка на Турция шокира пазарите, като намали лихвения си процент с 200 базисни пункта до 16%. Вчера пък най-голямата индустриална организация излезе с отворено писмо и обвини институцията, че се отклонява от основната си цел да гарантира предсказуемост на цените и излага финансовата стабилност на риск.

Ердоган, който се описва като враг на високите лихвени проценти, отдавна настоява за стимулиране на кредитирането, износа и работните места чрез намаление на лихвите. Заради противоречия по темата той уволни последните трима управители на централната банка за по-малко от две години и половина. Това подкопа доверието в банката и изгони чуждестранните инвеститори.

Докато не премахнем несигурността и не засилим доверието и предсказуемостта, положителните ефекти от ниските лихвени проценти ще бъдат краткотрайни, а рисковете за финансовата стабилност в средносрочен план ще се увеличат“, пише в позицията на индустриалната камара.

Как се плащат дългове в долари с обезценена валута?

Подкрепа на становището на бизнес организацията дойде и от международната рейтингова агенция Fitch, която понижи от „стабилна“ на „негативна“ перспективата пред водещата строителна турска компания Ronesans Gayrimenkul Yatirim. Причината, за която анализаторите алармират от дни, е сривът на турската валута, в която компанията получава приходите си, и високото ниво на дълга ѝ в чужда валута – долари и евро.

Според стратега на нововъзникващите пазари в Société Générale Феникс Кален решенията на централната банка в последния месец ще навредят на корпорациите, чиито дълг като цяло е доминиран в чужда валута и все още е неизплатен.

Подкрепи Economic.bg