„Булгаргаз“ иска 32% увеличение в цената на газа

КЕВР разгледа предложението на обществения доставчик, което е за 124.76 лв./MWh

„Булгаргаз“ иска 32% увеличение в цената на газа

Снимка: КЕВР

1588 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Цена на газа

Цената на природния газ за ноември да бъде увеличена с 32%. Това поиска „Булгаргаз“ от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Докладът на обществения доставчик беше разгледан на открито заседание на регулатора днес, но окончателното решение ще бъде взето на 1 ноември. Практиката от последните месеци показва, че финалното поскъпване почти винаги е по-голямо, отколкото обсъжданото предложение, но сега има надежда тенденцията да се промени.

В заявлението на „Булгаргаз“ се посочва, че цената от началото на следващия месец трябва да стане 124.76 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За месец октомври утвърдената от регулатора цена е 94.54 лв./MWh.

По време на откритото заседание днес изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов прогнозира, че в резултат на лекото понижение през последните дни цената на синьото гориво за българския пазар за ноември се очаква да бъде по-ниска от предложената в сега разгледаното заявление на дружеството.

От „Булгаргаз“ ЕАД обявиха, че всички необходими количества за българските потребители са гарантирани, като важен фактор за това са и нагнетените количества природен газ в газохранилището „Чирен“, които са с 15% по-големи в сравнение със същия период на 2020 г.

Николай Павлов подчерта, че въпреки забавянето на изграждането на интерконектора с Гърция, дружеството внася максимално възможни количества по договора с Азербайджан. Те влизат в ценовия микс и осигуряват ценови ползи за потребителите.

От своя страна председателят на КЕВР доц. Иван Иванов изтъкна, че благодарение на различните ценови формули доставяният природен газ от Азербайджан е над 4 пъти по-евтин в сравнение с цената по договора с „Газпром экспорт“, което е благоприятно за потребителите в България. Като важен фактор, който може да промени ценовия тренд на европейските борси, той посочи вчерашното официално изявление на най-високо ниво от страна на Русия, с което се разпорежда от 8.11.2021 г. „Газпром“ да увеличи газовите доставки с цел запълване на газовите хранилища в Европа.

„Регулаторът очаква актуализираната цена, която на 1 ноември т.г „Булгаргаз“ ще внесе за утвърждаване от КЕВР, да бъде по-ниска в сравнение с първоначално предложената цена от 124.76 лв./MWh в заявлението на дружеството от 11.10.2021 г.“, каза Иванов.

По време на днешното заседание Николай Павлов обяви, че Българския енергиен холдинг (БЕХ) е изкупил просрочения дълг на "Топлофикация София" към "Булгаргаз". Задължението е на стойност 121 млн. лв., а общите задължения на общинското дружество към БЕХ. вече са близо 850 млн. лв. Заради огромния дълг директорът на холдинга Валентин Николов заяви, че ще опита да придобие "Топлофикация София", тъй като Столична община не я управлява добре.

Подкрепи Economic.bg