Франция призова Германия да спре „Северен поток 2“

Причината са репресиите срещу опозиционера Алексей Навални

Франция призова Германия да спре „Северен поток 2“

Снимка: Nord Stream

1464 ~ 1 мин. четене

Франция призова Германия да отмени големия руски газов проект „Северен поток 2“ в знак на протест срещу задържането в Москва на опозиционния лидер Алексей Навални.

"Винаги сме казвали, че имаме най-големи съмнения по този проект в този контекст," каза държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон пред радио „Франс Интер“. Запитан конкретно дали Франция иска Берлин да откаже проекта, Бон каза: „Всъщност вече казахме това“.

САЩ, както и няколко европейски държави, като Полша, разкритикуваха газопровода, заявявайки, че той ще увеличи зависимостта на Германия и ЕС от Русия при критичните доставки на газ.  

Германският канцлер Ангела Меркел се застъпва за проекта и работата по него бе възобновена през декември след близо година забавяне заради американските санкции.

Клеман Бон заяви, че европейските лидери обмислят нови санкции срещу Русия заради репресиите на президента Владимир Путин срещу опозицията, водена от Навални, който беше арестуван в средата на януари и му предстои съдебен процес.

"Вече са наложени санкции, бихме могли да направим това, но трябва да сме ясни, те няма да бъдат достатъчни", каза Бон. „Разглежда се вариантът „Севрен поток 2“, добави той, като същевременно призна, че „това е решение за Германия, тъй като тръбопроводът е до Германия“.

Подкрепи Economic.bg