Британският бизнес иска яснота кога ще заработи отново

Конфедерацията на британската индустрия настоява за по-голяма правителствена прозрачност

Британският бизнес иска яснота кога ще заработи отново

Снимка: Pixabay

432 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британският бизнес настоява за по-голяма правителствена прозрачност за бъдещето на индустрията и плановете им за справяне с COVID кризата, предава BBC. Конфедерацията на британската индустрия (CBI) призова за диалог и „заедно да решим бъдещите стъпки за всички онези затворени фирми“.

С писмо до бизнес секретаря Кваси Квартенг CBI посочва, че сега е времето, в което трябва да се планира кога бизнесите ще възобновят дейността си, кога ще започне поетапното отхлабване на мерките, кога ще бъдат отпуснати новите държавни стимули в помощ на засегнатите от ограничителните мерки фирми и как правителството възнамерява да се справи с цялостното възстановяване на икономиката на страната.

„Всички ние сме на тъмно, за това какво смята да предприеме правителството, което води до хаос в сектора. Следващите месеци ще бъдат тежки и трябва внимателно да се планира поетапното възстановяване на икономиката, за да не се получават сътресения“, поясняват представители от CBI.

Говорители от правителството пък заявиха, че няма как да се предвиди кога ще бъде премахната националната блокада, но „се стараем това да се случи възможно най-скоро“. 

„Отхлабване на мерките би последвало да има тогава, когато броят на заразените намалее драстично и ваксинацията започне да дава очакваните резултати“, поясняват още те.

Конфедерация на британската индустрия, която говори от името на около 190 000 фирми заяви, че правителството в момента „пилее времето си“.

„Всички тези въпросителни, които имаме пречат на инвестициите, от които се нуждаем. Ако сега ни бъде осигурена по-голяма яснота, това би гарантирало по-голям икономически растеж в бъдеще“, заяви Тони Данкър, генерален директор на CBI.

Британският финансов министър Риши Сунак пък заяви, че работи по план за възстановяването на икономиката, който ще бъде публикуван преди бюджета за следващия месец. Според докладите той ще се фокусира върху работните места и инвестициите.

Припомняме, че правителството на Острова предостави над 280 млрд. британски лири безвъзмездна помощ на засегнатите от COVID мерките бизнеси, които бяха и за запазване на работните места.   

Сунак поясни, че страната няма да остави фирма, която да не бъде подпомогната дори и това да отнеме повече време от необходимото.

Подкрепи Economic.bg