Франция няма достатъчно високи дървета за автентичния вид на „Нотр Дам“

Вицепрезидентът на реставраторската организация Fondation du Patrimoine се съмнява, че ще има достатъчно дървета в цяла Европа

Франция няма достатъчно високи дървета за автентичния вид на „Нотр Дам“
Когато катедралата „Парижката Света Богородица“ бъде реставрирана след опустошителния пожар от понеделник, тя вероятно няма да изглежда по съвсем същия начин. Причината е, че във Франция вече няма достатъчно високи дървета, за да бъде възпроизведен автентичният вид на покрива на зданието.

Това е обяснил вицепрезидентът на реставраторската организация Fondation du Patrimoine Бертранд дьо Фьодо, пише Business Insider. „Ще трябва да внедрим нови технологии, които да запазят вида на катедралата, който обичаме“, добавил е той.

Катедралата е с дължина 130 м и ширина 48 м, като покривът ѝ е с височина 35 м. Докато фасадата, която посетителите виждаха, бе от камък, гредите над нея бяха дървени. Пожарът се разрази именно от покрива и унищожи по-голямата част от него.

Според информацията на сайта на „Нотр Дам“ между 1160 г. и 1170 г. са били изсечени 1300 дървета за изграждането на покрива на катедралата. Много от дърветата по онова време са били на възраст между 300 и 400 години. Фьодо се съмнява, че дори в цяла Европа няма достатъчно дървета на такава възраст, за да се възстанови автентичният вид на покрива на „Нотр Дам“.

Fransylva – федерацията, представляваща частните производители на дървен материал във Франция – поиска доставки на дъбове, за да възстанови катедралата. „Компаниите искат рамката на „Нотр Дам“ да бъде възстановена с френски дъбови дървета, в съответствие със същите традиции и високо качество като на първите строители“, гласи становището на Fransylva.

Застрахователната компания Groupama пък предложи да плати за доставката на 1300 дървета за изграждането на рамката на свода. Според дружеството дъбовете трябва да са от горите в Нормандия, за да се запази първоначалната конструкция.
Коментари: 0