Франция предлага промени в ЕС

Те ще са фокусирани върху защита на границите, инвестициите и проблемите на младежта

Франция предлага промени в ЕС

Франция ще представи през септември идеи, целящи да дадат нов импулс на развитието на ЕС след британския референдум за Brexit, обяви френското правителство. То обаче обаче отхвърли сключването на нов договор, предаде AFP.

Френският президент Франсоа Оланд поиска от премиера Манюел Валс да подготви френско предложение за срещата на високо равнище през септември, заяви говорителят на френското правителство Стефан льо Фол.

Бъдещите идеи „трябва да дадат импулс на ЕС и да бъдат силни идеи, но в същото време да не изискват сключване на нови договори“, добави той.

Франция ще базира работата си на 3 принципа: въпросът за защитата на границите, инвестициите и проблемите на младежта.

След референдума от 23 юни предстои Лондон да подаде официално искане за напускане на ЕС, но това няма да се случи преди номинирането на наследника на премиера Дейвид Камерън през септември, припомня AFP.

След британския референдум Европа е разделена между поддръжниците на възраждането на европейския федерализъм и привържениците на пауза в интеграцията или дори връщане на някои правомощия на националните държави.

В лагера на онези, които подкрепят така наречената идея за „повече Европа“, са южноевропейски страни, европейските институции и европейските социалдемократи, които искат да се възползват от Brexit, за да насочат континента към по-слаба бюджетна дисциплина.

В лагера на онези, които подкрепят идеята за така наречената „по-малко Европа“ са германският канцлер Ангела Меркел заедно с множество европейски консерватори и страните от източната част на ЕС, отбелязва AFP.

На 16 септември тази година лидерите на 27-те страни от ЕС без Великобритания ще се срещнат в Братислава за неформална среща на върха, на която ще обсъдят бъдещето на съюза, припомня агенцията. 

Коментари: 0