Френският ски сезон започна под заплахата от Covid-19

Маските за лице са задължителни за лифтовете и автобусите, както и в магазините за наем на оборудване

Френският ски сезон започна под заплахата от Covid-19

Снимка: Pixabay

Ски сезон 2020/2021 г. официално започна във Франция, като избрани писти на по-висока надморска височина вече са отворени, въпреки ръста на новите случаите на Covid-19 в цялата страна. Ски лифтовете превозиха първите си пътници за сезона в събота, с въведени нови правила, които трябва да помогнат да се предотврати разпространението на вируса, предава Euronews.

Маските за лице са задължителни за лифтовете и автобусите, както и в магазините за наем на оборудване. След като сезон 2019/2020 беше прекъснат от пандемията през март, управителите на курорти разчитат на тези здравни протоколи, за да задържат скиорите и сноубордистите по пистите през цялата зима.

Разбира се, има социално дистанциране, навсякъде има дезинфектант и лифтовете се почистват редовно“, коментира Стефи Дайкман, ръководител на ски курортът Тине.

Любителите на зимните спортове вероятно ще намерят този вид мерки във всеки от 250-те ски курорта във Франция този сезон. Но задържането на вируса извън планината може да се окаже трудно, ако броят на случаите продължи да нараства на по-ниска надморска височина. Броят на ежедневните инфекции във Франция разби рекордите тази седмица, като властите потвърдиха 30 621 нови случая за 24-часов период в четвъртък.

Ски индустрията на Франция бе тежко ударена, когато първата вълна от инфекции доведе до преждевременно прекратяване на сезон 2019/2020. Това доведе до спад от 16% в общите продажби на билети за лифт в сравнение със сезон 2018/2019. Курортите очакват финансовата борба да продължи, като тази зима се очаква да разчитат на по-малко чуждестранни туристи.

Ограниченията ще бъдат жизненоважни за всеки курорт, който иска да избегне увреждането на репутацията, което огнището на вируса може да причини на ски дестинация. През март в австрийския ски курорт Ишгл избухна едно от първите големи огнища на коронавирус в Европа. Курортът беше обвинен, че не успя да овладее ситуацията и сега е съден за инцидента.

Ски индустрията на Франция и нейните 18 хил. сезонни работници се надяват, че здравните протоколи, действащи този сезон, ще бъдат достатъчни, за да се избегне подобен инцидент. Повечето курорти в страната трябва да бъдат отворени за сезона в края на ноември и началото на декември.

Коментари: 0