5G мрежите в Европа “със сигурност ще се забавят”

Мрежите от следващо поколение издържат на много по-голям трафик

5G мрежите в Европа “със сигурност ще се забавят”
2039 ~ 2 мин. четене
Разгръщането на 5G мобилни мрежи в Европа „със сигурност ще бъде забавено“ от избухването на коронавирус, смята Huawei. 

Китайската компания е един от основните производители на оборудване за мрежите от следващо поколение. А продължаващото разгръщане на 5G мрежи е най-добрият начин да се подсигури свързаност по време на кризата, отбелязват от компанията. 

Според Ерик Су, ротационен председател на Huawei, закъсненията ще продължат до “времето, когато пандемията бъде поставена под контрол”.  

В отговор на въпрос за ефектите от Covid-19, вицепрезидентът на Huawei Виктор Джан заяви, че “определено” ще има въздействие, но то няма да е толкова значително, колкото ще го усетят във Великобритания и останалата част на Европа. 

Що се отнася до съществуващите мрежи, първият приоритет е да се гарантира тяхната изправност, тъй като хората сега ги използват много повече – за работа, забавление и учене от вкъщи, обяснява още той. 

5G би помогнало в тази ситуация, тъй като то е предвидено да поема много по-голям трафик едновременно. “Трябва да ускорим мрежовата честотна лента ... за да сме сигурни, че всеки може да работи и да може да се забавлява и да споделя информация”, коментира Виктор Джан, който посочи селските райони като едни от потърпевшите в момента, тъй като мобилното широколентово покритие там не е достатъчно добро. 

“От друга страна, [трябва] да разгледаме въпроса за здравето и безопасността, особено за защита на нашите служители и на нашите партньори”, каза той.

Преди кризата ролята на Huawei в европейските 5G мрежи беше силно противоречива. Обединеното кралство реши да разреши на китайската компания ограничен достъп, а Франция и Германия изглеждаха готови да заимстват този подход – на фона на натиска от САЩ, а и от някои британски политици, да се забрани използването на оборудването на бранда. 

Коментирайки неизбежното забавяне на 5G сега, от Huawei, изглежда, смятат, че нещата не са се променили от тогава насам. Това обаче може и да е проява на наивност, пише BBC. Въпреки че всъщност нищо не се е променило по отношение на техническите проблеми и проблемите със сигурността около оборудването на Huawei, политическият климат върху компанията със сигурност се влоши.

В неделя Даунинг стрийт даде да се разбере, че има едно наум по адрес на Китай и третирането на темата за коронавируса в азиатската страна. 
Подкрепи Economic.bg