Gallup: Светът става все по-тъжен и гневен

Глобалното проучване изследва емоциите на хората чрез интервюта

Gallup: Светът става все по-тъжен и гневен
1072 ~ 2 мин. четене
Като цяло светът става все по-нещастен. Хората по земята са по-тъжни, по-ядосани и по-уплашени от всякога, според голям анализ на световното благосъстояние. И трите емоции достигат рекордни нива през 2018 г. - за втора поредна година - в годишния доклад на Gallup (Галъп) за глобалното състояние на емоциите (Global State of Emotions).

От друга страна, хората съобщават за лек спад в стреса, което означава, че като цяло светът остава точно толкова нещастен, колкото е бил и през 2017 г. 
За съжаление, това също е рекордна година на мизерията и нещастието. През последните 12 месеца, в които доминираха войната, политическите кризи и хуманитарните кризи в целия свят, Чад прие нежеланата чест да бъде най-негативната страна в света.

Следват я Нигер, Сиера Леоне и Ирак, а латиноамериканските нации доминират в обратната част на скалата.

Галъп е провела 151 000 интервюта през 2018 г. с хора над 18 г. в повече от 140 страни по света. Агенцията измерва емоциите на хората всяка година от 2006 г. насам.
През 2018 г. около 4 от 10 души казват, че са преживели много притеснения в деня преди интервюто, докато една трета  казват, че са подложени на стрес и почти 3 от 10 казват, че изпитват голяма физическа болка. Една четвърт са преживели тъга, а 22% са ядосани.

Десетте най-негативни страни са:

1. Чад

2. Нигер

3. Сиера Леоне

4. Ирак

5. Иран

6. Бенин

7. Либерия

8. Гвинея

9. Палестински територии

10. Конго

Централноафриканската република, която водеше индекса на мизерията през 2017 г., излиза от Топ 10 този път.

Латинска Америка е щастливата част на света

Хората са били попитани и за положителни емоции. В световен мащаб повече от 7 от 10 души заявяват, че са изпитали удоволствие, почувствали се добре отпочинали, усмихнали се или се смели много в деня преди проучването, докато 87% са казали, че са били третирани с уважение.

Парагвай си възвръща първото място като най-щастливата и най-позитивната страна в света. С близък до нея резултат са Панама, Гватемала, Мексико, Ел Салвадор и Хондурас - въпреки че страдат от високи нива на бедност и насилие.

Междувременно Индонезия е най-положителната страна извън Америка.

Скандинавските страни обикновено са водещи в списъка на най-щастливите в света, като четири - Финландия, Дания, Норвегия и Исландия - са начело тази година в доклада на ООН за световното щастие. 

Подходът на Галъп, воден от интервюта, обаче, многократно е установявал по-високи нива на удовлетвореност от живота в Латинска Америка.
Коментари: 0