Гърция каза „Не“ на исканията на кредиторите (обновена)

СИРИЗА спечели референдума, предстоят нови преговори в Брюксел

Гърция каза „Не“ на исканията на кредиторите (обновена)

На неделния референдум мнозинството от гърците отхвърлиха условията на международните кредитори по изплащането на държавния дълг.

"Не" на поставените условия за реформи са казали 61,31% от участвалите във всенародното допитване, срещу 38,69 процента, гласували "Да". Това сочат окончателните резултати, обявени от гръцкото министерство на вътрешните работи на Гърция, предаде France Presse.

Над 60% е избирателната активност в Гърция, което означава, че днешният референдум е легитимен, защото в него са участвали над 40 на сто от имащите право на глас, съобщи Euronews.

Противници на предложението на кредиторите за реформи в замяна на финансова помощ се събраха на централния площад Синтагма в Атина. Те излязоха след обявяването на предварителните резултати от референдума, за да отпразнуват своята „победа", предаде ТАСС. Площадът се изпълни с хора, носещи гръцкия флаг и плакати с лозунг "Не на мерките за икономии!".

Гърците искат да останат в Еврозоната, но не са съгласни с исканията на кредиторите. Това заяви пред БНТ Георгиос Плиос, преподавател по социология в Атинския университет и уважаван специалист в областта на социалните науки. Той прогнозира, че победата на „Не“-то в референдума ще укрепи позициите на правителството на премиера Ципрас, от чиято политика избирателите очевидно са доволни. 

„Никой не може да пренебрегва решимостта на един народ“, заяви самият Алексис Ципрас по-рано днес, когато гласува на референдума, предадоха France Presse и ТАСС. Ципрас каза още, че днес е празничен ден, в който гръцкият народ изпраща много мощен сигнал, че трябва „да живее с достойнство в Европа“.

Междувременно лидерът на опозиционната "Нова Демокрация" и бивш министър-председател Андонис Самарас подаде оставка. "Разбирам, че нашето голямо движение има нужда от ново начало. От днес аз напускам ръководството", обяви Самарас в телевизионно обръщение.

Гръцка официална делегация ще отпътува още тази нощ за Брюксел, с идеята утре максимално бързо да възобнови преговорите с институциите. „Преговорите, които ще започнат скоро, трябва да завършват много бързо, може би дори след 48 часа. Ще положим всички усилия, за да се постигне споразумение по-бързо", изтъкна правителственият говорител Гаврил Сакеларидис.

На свой ред парламентарният представител на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис изрази мнението, че „резултатите ще позволят на правителството да предприеме бързи действия, за да бъде постигнато споразумение с кредиторите. „Смятам, че те /резултатите/ ще помогнат на правителството“, уверен бе той.

Очакват се реакциите от Европа. В 23 часа днес ще се проведе извънредно заседание на борда на директорите на Deutsche Bank, а утре и на Европейската централна банка.  

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел ще проведат среща утре вечер в Париж заради референдума в Гърция, предаде БГНЕС.

В Елисейския дворец двамата смятат да „преценят последиците от референдума в Гърция“. Според представители на администрацията на френския президент срещата се провежда в съзвучие с линията на „постоянно сътрудничество между Франция и Германия с цел съдействие в търсенето на дълготрайно решение в Гърция“.

Коментари: 0