Гърция разрешава полети от повече европейски страни от 15 юни

След поетапно излизане от изолацията в Гърция, стартирало на 4 май, утре се отварят целогодишните хотели, а на 15 юни и сезонните хотели

Гърция разрешава полети от повече европейски страни от 15 юни
1400 ~ 2 мин. четене

Гърция ще разреши от 15 юни полети от още страни членки на ЕС, сред които и Франция, Италия и Испания.

Пътниците на тези самолети няма да бъдат подлагани на стриктни мерки за карантина, с изключение на тези, идващи от най-засегнатите от коронавируса райони в тези европейските държави, като например Ил дьо Франс във Франция, областите Ломбардия, Пиемонте, Венето и Емилия Романя в Италия и областите Мадрид, Каталуния, Кастилия-Ла Манча и Кастилия и Леон в Испания.

Това ще зависи от летището, от което е тръгнал самолетът, а не от страната на произход, заяви представителят.

Гърция обяви на 29 май отварянето на летищата си в Атина и Солун за туристи от 29 страни от 15 юни, сред тях е и България.

От 15 до 30 юни самолетите ще могат да кацат само в тези два града. Другите регионални летища и тези на гръцките острови ще подновят работа едва на 1 юли.

Според документ на гръцкото министерство на външните работи, разпространен вчера, Гърция се е позовала на препоръките на Европейската агенция за въздушна безопасност, за да определи кои летища в ЕС са все още високорискови във връзка с пандемията.

Ако самолетът идва от летище, което попада в списъка на агенцията за зоните, засегнати от новия коронавирус, то пътниците ще бъдат подлагани на тест при пристигането. Една нощувка ще бъде прекарана в специално предназначен за целта хотел. Ако тестът е отрицателен, то пътникът се самоизолира за седем дни, а ако е положителен, то пътникът е поставен под 14-дневна карантина с наблюдение, казва източникът от министерството на външните работи на Гърция.

Освен туристи от страни от ЕС, пътници от Швейцария, Норвегия и от съседни на Гърция балкански страни, които не са членки на ЕС, ще могат да пристигат на летищата в Атина и Солун от 15 юни. В този списък попадат и Австралия, Япония, Израел, Ливан, Китай, Нова Зеландия и Южна Корея.

След поетапно излизане от изолацията в Гърция, стартирало на 4 май, утре се отварят целогодишните хотели, а на 15 юни и сезонните хотели.

В Гърция има под 200 починали от Ковид-19 и около 3000 случая на зараза.

Коментари: 0