ГЕРБ били съгласни с мотивите за оставката на Караянчева

ДПС и БСП събраха 96 подписа и внесоха искане за освобождаването на председателя на Народното събрание

ГЕРБ били съгласни с мотивите за оставката на Караянчева

Снимка: Красимир Свраков

След като по-рано днес от БСП поискаха оставката на председателят на парламента Цвета Караянчева заради непознаване на Конституцията, сега такова искане има и от страна на ДПС и двете партии ще внесат общо предложение за отстраняване. Според Мустафа Карадайъ дори от ГЕРБ са се съгласили с мотивите на Движението за права и свободи.

ДПС искат оставката на Караянчева заради „нарушения на Конституцията и на законите на страната и конкретни факти на неизпълнение на задълженията“, както и заради „многобройните случаи, уронващи авторитета на институцията председател на Народното събрание“, стана ясно от брифинг на партията.

Карадайъ обясни, че има конкретни сигнали за съвместимост и несъвместимост на членове на различни органи, които повече от година не са внасяни в пленарна зала за разглеждане, като допълни, че такъв сигнал има за член на ЦИК.

„Преди около месец обявихме, че започваме консултации с другите парламентарни групи за обсъждане на мотиви за оставката на председателя на Народното събрание. В този период, още същата седмица, проведохме срещи и консултации – първо с ГЕРБ, които изразиха съгласие с нашите мотиви“, обяви той.

БСП и ДПС са събрали заедно 96 подписа с искане на оставката на Караянчева. По думите на Карадайъ не са търсени други подписи и няма такива от ГЕРБ.

По повод един от мотивите на БСП – че Караянчева системно не е допускала искания за викане на премиера Бойко Борисов в парламента, Карадайъ отговори: „С изложените факти от БСП ние сме съгласни и няма как да възразим на тези факти. Тук въпросът е по-дълбок и утре ще видим отношението на ГЕРБ какво е – дали ГЕРБ като цяло се олицетворява с образа на г-жа Караянчева, те ще го покажат със своето действие“.

Коментари: 0