Германия отново с най-големия излишък в света

Това засилва критиките към канцлера Меркел за поддържане на макроикономически дисбаланс

Германия отново с най-големия излишък в света

Снимка: Pixabay

Излишъкът по текущата сметка на Германия се свива, но остава най-големия за миналата година в света поради силния износ, според данни на института Ifo, изнесени във вторник. Данните вероятно ще станат причина да се подновят критиките към фискалната политика на канцлера Ангела Меркел, пише Ройтерс.

Международният валутен фонд и Европейската комисия от години призовават Германия да вземе мерки за повишаване на вътрешното търсене като начин за увеличаване на вноса, стимулиране на растежа на други места и намаляване на световните икономически дисбаланси. След като встъпи в длъжност, президентът на САЩ Доналд Тръмп също критикува силата на износа на Германия.

Излишъкът по текущата сметка на Германия, който измерва потока от стоки, услуги и инвестиции, е най-големият в света за третата поредна година през 2018 г. . в размер на 294 млрд. долара. На второ място е Япония със 173 млрд. долара, показват цифрите на Ifo. Русия е на трето място с излишък от 116 млрд. долара.

Измервано по отношение на икономическата продукция, излишъкът по текущата сметка на Германия се свива за трета поредна година, като се понижава до 7,4% през 2018 г. от 7,9% през предходната година, според цифрите на Ifo.

От 2011 г. насам салдото по текущата сметка на Германия непрекъснато надвишава индикативния праг на Европейската комисия от 6% от брутния вътрешен продукт, а излишъкът достигна рекордно ниво от 8,9% през 2015 г.

Европейската комисия официално определи макроикономически дисбаланс в Германия за първи път през 2014 г. и оттогава потвърждава тази критика.

В препоръките си Комисията казва, че Германия трябва да използва своя бюджетен излишък, за да стимулира публичните инвестиции и да създаде благоприятни условия за по-силен растеж на реалните заплати. МВФ направи подобни препоръки.

Представители на германското правителство многократно са казвали, че фискалната и икономическата политика на Берлин не са предназначени да влияят върху салдото по текущата сметка.

Те твърдят, че търговският излишък е резултат от пазарните решения на търсенето и предлагането от страна на компаниите и потребителите по целия свят и че той е оформен и от други фактори като цените на петрола и валутните курсове, на които е трудно да се влияе.

Въпреки това правителството реши да похарчи голяма част от своя бюджетен излишък през следващите три години за увеличаване на обезщетенията за отглеждане на деца, по-ниски данъци и намаляване на вноските в системата на общественото здравеопазване -  мерки, които се очаква да подкрепят разходите на домакинствата.
Коментари: 0