Германия ще връща мигранти в държавите на регистрация

Засега България е твърдо против да приема обратно бежанци

Германия ще връща мигранти в държавите на регистрация

Снимка: БТА

2393 ~ 2 мин. четене
Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер разкри днес дългоочаквания план за миграцията, предаде ДПА. От него става ясно, че най-силната икономика ще създаде „трансферни центрове“, в които ще се настаняват мигранти и в последствие ще бъдат пращани при държавите членки, които са ги регистрирали първо.

За целта Германия опитва да сключи двустранни споразумения с граничните държави, сред които е и България. Засега управляващите категорично отказват да подпишат подобно споразумение.

Хорст Зеехофер каза, че ще цели яснота по въпроса кои държави членки на ЕС ще сключат двустранни споразумения с Германия за връщането на бежанците, регистрирани в тези страни. Той обяви, че очаква „сложни разговори“, но изрази надеждата си, че те ще се увенчаят с успех. „Колкото по-малко може да стори Европа, толкова по-важни стават националните мерки“, заяви Зеехофер.

Лидерът на баварския Християнсоциален съюз първоначално искаше да оповести плана преди четири седмици, но отложи представянето заради изразените от канцлера Ангела Меркел опасения относно едностранното решение за недопускане на мигранти в Германия. По време на представянето на плана днес в Берлин Зеехофер отбеляза, че той е част от промяната в политиката за предоставяне на убежища, която е незабавно необходима за Германия.

„Ние създаваме транзитни центрове, от които кандидатите за убежище ще могат да бъдат изпращани директно в отговорните държави“, заяви германският вътрешен министър.

Употребата на термина „транзитни центрове“ създаде недоволство у лявоцентристкия коалиционен партньор - социалдемократите. Някои техни представители се обявиха срещу създаването на съоръжения от затворен тип.

Поради това Зеехофер е замени терминологията с „трансферни центрове“, за да ги успокои, но заяви, че планът му е бил завършен на 4 юли, преди да преговаря по въпроса с Християндемократическия съюз на Меркел и със социалдемократите.

Твърдолинейният Зеехофер често се противопоставяше на дългогодишния си съюзник Меркел по въпросите на миграционната политика, още откакто се опълчи на решението й да допусне в страната близо единия милион бежанци през 2015-2016 г., припомня ДПА.
Подкрепи Economic.bg