Германия въвежда трети пол

Тя става първата европейска страна, признала това понятие

Германия въвежда трети пол
Германското правителство одобри днес въвеждането на трети пол в официалните регистри, като човек ще има възможност да се вписва като "различен". До момента единствената възможност бе квадратчето за пол да се остави празно, предаде Асошиейтед прес.

Още през ноември Федералният конституционен съд постанови, че трябва да се разреши хора да бъдат вписвани в регистрите нито като жени, нито като мъже и нареди властите да въведат възможност за посочване на трети пол, или изобщо да се премахне графата "пол". 

Решението дойде след дело от ищец, който настоява в регистъра на ражданията полът му да бъде променен от "женски" на "интерсексуален/различен". Искането му не било удовлетворено. 

Сегашното решение за трети пол с формулировката "различен" обаче изисква и парламентарно одобрение. 

Министърът по въпросите на семейството Франциска Гифай, която е представител на левоцентристите - по-малкия партньор на консерваторите в управляващата коалиция - заяви, че това е "важна стъпка напред в правното признаване на хората, чиято полова идентичност не е нито мъжка, нито женска".

Конституционният съд в Австрия постанови през юни, че властите трябва да позволят в официалните регистри да бъдат вписвани хора като лица с различен от мъжкия и женския пол, ако желанието им е такова. Той обаче постанови и че няма нужда да се променя съществуващото законодателство, защото в него не е изрично упоменато, че полът на хората трябва да бъде мъжки или женски, отбелязва АП.
Коментари: 0