Германия задължава всяка бензиностанция да има и е-зарядна станция

Мярката е част от новия план за възстановяване на икономиката

Германия задължава всяка бензиностанция да има и е-зарядна станция

Снимка: Pixabay

Германия заяви, че ще задължи всички бензиностанции да предлагат зареждане на електрически автомобили, за да помогне за премахване на проблемите със зареждането и засилване на потребителското търсене на алтернативните превозни средства като част от плана за икономическо възстановяване за 130 милиарда евро (146 милиарда долара), предава Ройтерс.

Този ход може да доведе до значително стимулиране на търсенето на електрически превозни средства, наред с по-широкия стимулиращ план, който включва по-високи такси за собствениците на големи замърсяващи спортни моторни превозни средства и 6 000 евро субсидия за покупката на електрическо превозно средство.

Мярката в Германия идва след френски план за увеличаване на продажбите на електрически автомобили, обявен миналата седмица от президента Макрон.

Като част от правителствения стимул, 2,5 милиарда евро ще бъдат изразходвани за производство на батерии и инфраструктура за зареждане - поле, където се борят за доминация както големите петролни и енергийни компании като Shell и Engie, така и американският лидер в електрическата мобилност Tesla.

Потребителското търсене на електрически автомобили е ограничено от опасенията относно ограничения обхват на работа на превозните средства. В Германия електрическите коли съставляват само 1,8% от новите регистрации на леки автомобили миналата година, а дизеловите и бензиновите автомобили - съответно 32% и 59,2%.

От 168 148 нови регистрации през май само 5 578, или 3,3%, са били електрически автомобили според немската агенция за превозни средства KBA.

Към март 2020 г. Германия разполага с 27 730 станции за зареждане на електрически автомобили според BDEW, германската асоциация за енергийната и водната промишленост.

За да се постигне масов пазар на електрически автомобили, са необходими поне 70 000 станции за зареждане и 7000 станции за бързо зареждане, според BDEW.

Производителността на електрическите превозни средства се е подобрила с около 40% през последното десетилетие, благодарение на подобренията в дизайна на батерията и клетъчната химия.

Подобно подобряване на горивната ефективност на автомобилите, работещи с бензин, доведе до намаляване на броя на бензиностанциите. Според асоциацията за пътна помощ ADAC броят на бензиностанциите е спаднал до 14 1118 през 2020 г. от 40 640 през 1965 година.
Коментари: 0