Германският износ е потънал с 11.8% през март

Най-лошото тепърва предстои, твърдят икономистите

Германският износ е потънал с 11.8% през март

Снимка: БТА

656 ~ 1 мин. четене

Германският износ е потънал с 11.8% през март, като това е най-резкият спад от началото от 1990 г. насам, съобщава Reuters, цитирайки данните на Федералната служба за статистика. Причината е коронакризата, която намали търсенето на стоки от най-голямата европейска икономика.

Сезонно коригираният внос е спаднал с 5.1%, а търговският излишък се е свил до 12.8 млрд. евро от 21.4 млрд. евро през предходния месец.

Анкетираните от Reuters икономисти очакваха износът да намалее с 5%, а вносът - с 4%. Очакваше се търговският излишък да достигне 18.9 млрд. евро.

Германското правителство очаква икономиката, която традиционно е зависима от износа, да се свие с 6.3% тази година, което е рекорд от периода след Втората световна война. И това ще се случи въпреки мащабния спасителен пакет от 750 млрд. евро, който има за цел да смекчи въздействието на пандемията.

Икономистите очакват възстановяването да е бавно, а темпът на икономически възход ще зависи до голяма степен от това колко бързо европейските съседи и други търговски партньори като Китай и САЩ излязат от кризата.

„Взаимозависимостта на световната икономика ще бъде фатална за експортния сектор по време на коронавирусната криза“, пише Александър Крюгер от Bankhaus Lampe, като добавя, че най-лошото тепърва предстои.

Коментари: 0