Германското производство все още е в рецесия

В сектора на услугите пък е отчетено подобрение в бизнес климата

Германското производство все още е в рецесия

Снимка: Pexels

Въпреки че бизнес климатът в Германия се е подобрил, производственият сектор на страната все още е в рецесия. Това сочи най-новият доклад на германския институт Ifo, предава агенция Reuters.

През ноември е отчетен ръст в увереността сред компаниите. Основният индекс за бизнес климата в доклада на Ifo през този месец е нараснал до 95 пункта в сравнение с ниво от 94.7 пункта през октомври. Това повишение, освен че е леко, е било и напълно очаквано от анализаторите.

„В сектора на услугите бизнес климатът се е подобрил“, гласи изявлението на председателя на Ifo Клемънс Фюст по повод новия доклад. „Търговците са по-удовлетворени от настоящата ситуация. Признаците сочат, че бизнесът им ще е много добър тази Коледа“, добавя той.

Фюст добавя обаче, че производственият сектор продължава да е в рецесия. Думите му се потвърждават от главния икономист на Ifo. „Компаниите ни казват, че индустриалните поръчки все още не са на задоволително равнище“, коментира той.

Според него германският икономически растеж през четвъртото тримесечие на годината ще се дължи на силното представяне на компаниите, опериращи вътре в страната (конкретно строителният бранш), както и на ръст в публичните разходи.
Коментари: 0