Глобален фонд инвестира €26 млн. в „Еврохолд“

Средствата ще бъдат използвани за частично финансиране на придобиването на ЧЕЗ

Глобален фонд инвестира €26 млн. в „Еврохолд“

Снимка: Еврохолд

1184 ~ 1 мин. четене

Финансовата и застрахователна група „Еврохолд България“ е подписала споразумение, гарантиращо ангажимент за финансиране на стойност 26 млн. евро от базирания в Люксембург инвестиционен фонд Gem Global Yield. Той ще направи дялова инвестиция в българското дружество, която ще му позволи да придобие дял в компанията, заяви „Еврохолд“ през Българска фондова бора (БФБ).

Средствата ще бъдат използвани за частично финансиране на придобиването на активите на чешката енергийна група CEZ в България, както и за разширяване на застрахователните операции на „Еврохолд“.

Този месец компанията обяви, че иска одобрението на своите акционери за стартиране на процедура по увеличение на капитала, насочено към набиране до 197.5 милиона лева.

По-рано тази година публичният холдинг получи последното необходимо регулаторно одобрение за сделката си за придобиване на ЧЕЗ.

Сделката включва 67% дял в електроенергийната компания „ЧЕЗ Разпределение България“ и доставчика на електроенергия „ЧЕЗ Електро България“, както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия „ЧЕЗ Трейд България“, компанията за ИТ услуги ЧЕЗ ИКТ България, фотоволтаичната централа „Орешец”, електроцентрала на биомаса Bara Group и ЧЕЗ България.

През юни 2019 г. „Еврохолд“ подписа споразумение за придобиване на активите на ЧЕЗ в България за 335 млн. евро.

Коментари: 0