Глобалното затопляне избелва коралите в Големия бариерен риф

Едно десетилетие е необходимо, за да се възстановят коралите

Глобалното затопляне избелва коралите в Големия бариерен риф
4724 ~ 1 мин. четене

Повече от 35 на сто от коралите в северната и централната част на Големия бариерен риф са избелели вследствие на глобалното затопляне, съобщиха учени, предаде БНТ. 

Специалистите са извършили въздушни и подводни наблюдения на Големия бариерен риф, който е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. В резултат на затоплянето на водата, рифът значително е пострадал, показват последните наблюдения през март. 

"Климатичното затопляне е на път да нанесе големи вреди на едно от най-емблематичните места в Австралия", заяви проф. Тери Хюз, експерт по кораловите рифове от университета Джеймс Кук в Таунсвил в щата Куинсланд. "Констатирахме, че средно 35 на сто от коралите в северната и централната част на Големия бариерен риф, между Таунсвил и Папуа-Нова Гвинея, са унищожени или са на път да бъдат унищожени", се казва в комюнике на учените.

"За трети път през последните 18 години Големият бариерен риф е засегнат от значително избелване, свързано с климатичното затопляне. Сегашното избелване е много по-сериозно от предишните." Нужно е да измине едно десетилетие, за да се възстановят коралите. Те могат да се възстановят, ако водата е студена, но могат също да умрат, в случай че избелването е продължително. Големият бариерен риф за малко щеше да бъде включен в списъка със застрашените обекти на ЮНЕСКО през 2015 г.", коментират още учените. 

Подкрепи Economic.bg