25 години от началото на прехода

На тази дата преди 25 години от власт е свален комунистическият диктатор Тодор Живков

10 ноември:

25 години от началото на прехода
276 ~ 1 мин. четене

На днешния 10 ноември се навършват 25 години от началото на българския преход. Така наричаме периода на политически промени и преустройството на държавната икономика от планова в пазарна.

На тази дата преди 25 години от власт е свален комунистическият диктатор Тодор Живков. Тогава на пленум на Централния комитет на БКП Живков е освободен от поста генерален секретар на партията. Той управлява еднолично в продължение на 33 години.

На пленума членовете на ЦК приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП.  Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

Със свалянето от власт на диктатора започват политическите промени в страната и прехода към демокрация и пазарна икономика.

Народното събрание премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно – на 11-13 декември ЦК взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на чл. 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.

Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 година в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори в България след 45 години тоталитарна система. Тодор Живков умира на 5 август 1998 година, без да бъде осъден за престъпленията, които са извършени по времето на неговото управление.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg