Защитените влогове в КТБ ще се изплащат само в левове

Ако парите ви са във валута, те ще се смятат по курса на БНБ от 4 декември 2014 г.

Защитените влогове в КТБ ще се изплащат само в левове

Снимка: БГНЕС

236 ~ 3 мин. четене

Защитените влогове в КТБ ще се изплащат само в левове. Ако парите ви са във валута, те ще се смятат по курса на БНБ от 4 декември 2014 г.. Това съобщава пред в. "Стандарт" председателят на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Росен Николов.

Ако имате няколко влога в различни валути, те се превалутират по фиксинга на БНБ за 4 декември за съответната валута. Парите ще се сумират, ще се прибавят лихвите до датата на отнемане на лиценза, ще се регистрира един влог и от него ще се изплатят 196 хил. лв., ако сумата е по-голяма. Ако е под 196 хил., се изплаща колкото е. Не е нужно парите да се теглят още същия ден, когато се обяви началото на плащането. Курсът по превалутирането обаче е фиксиран и датата е 4 декември 2014 г., обясни Николов.

Иначе депозитите могат да се потърсят и изплатят до 5 години след тази дата, когато по закон изтича общата давност. Същото важи и за разплащателните и всички други сметки в КТБ.

Още на 25 ноември ще стане ясно кои точно ще са обслужващите банки, през които ще се изплащат депозитите на гражданите в затворената КТБ. Тогава вложителите ще узнаят в кой трезор ще си получат парите. Както "Стандарт" писа в събота, разпределението ще става в зависимост от последната цифра на ЕГН-то или БУЛСТАТ на вложителя. Например, ако вашето ЕГН завършва на 1, вие ще отидете в търговска банка Х, ако завършва на 2 - в банка Y, и т. н., поясни Николов. Така на 4 декември, когато ще започне изплащането на парите на хората, няма нужда да се ходи в КТБ, за да се вземат някакви бележки, както се спекулираше из медиите, допълни той.

Гражданите са достатъчно стресирани и обидени от този дълъг период на чакане и несигурност, за да ги разкарваме още, коментира още шефът на ФГВБ. Затова работата и преговорите с банките са започнали още през юли. Всеки вложител само с личната си карта ще може да отиде в определената според ЕГН-то му банка. Там ще получи стандартна по текст декларация, която подписва в уверение, че няма свързаност със собствениците или хора от управляващите органи на банката. В противен случай законът го изключва от гаранцията. След подписването на декларацията може да получи сумата от депозита си. Вариантите са парите да бъдат изтеглени на каса или преведени в друга банка. Може да се използват и продуктите на банката, която изплаща парите, като по желание клиентът ги остави на влог там.

1,6 млрд. лв. не достигат във ФГВБ, за да може да се изплатят всички гарантирани депозити, които са общо 3,7 млрд. Обсъждаха се няколко варианта за набавяне на сумата, но в петък, 7 ноември, управителният съвет на ФГВБ е взел окончателно решение. Първо ще поиска заем от държавата, паралелно с това се работи по синдикиран заем, който да се вземе от две глобални банки в размер до 500 млн. евро (950 млн. лв.). До края на годината синдикираният заем ще бъде договорен и с него ще може да се изплати частично държавният кредит, поясни Росен Николов. Няма да се емитират ДЦК, както предварително се смяташе. Изчисленията на фонда сочат, че след разпореждането с масата на несъстоятелността, остатъкът ще стигне да се покрие недостигът, който ще се вземе като заем, допълва „Стандарт”.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg