\"Golden Iris\" акостира на Морска гара Бургас (снимки)

На борда на лайнера има 790 туристи

\

Снимка: Пристанище Бургас

Пасажерът „Golden Iris” акостира на Морска гара Бургас тази сутрин. Това е първото посещение на лайнера в Бургас, собственост на компанията „Mano Maritime” Ltd.  На борда на плавателния съд има 790 туристи предимно от Израел, граждани на Англия, САЩ, Канада, Франция, Белгия и др. За тях се грижи екипаж от 322 души. 


Круизът е 14 дневен с начална и крайна точка Хайфа. Маршрутът включва посещения на пристанищата в Родос, Солун, Кавала, Констанца, Варна, Бургас и Сирос.

След заставането на кораба туристите се радваха на фолклорна програма. На Морска гара Бургас пътниците бяха посрещнати с хляб и сол, както повелява българската традиция. Част от пасажерите се отправиха на екскурзия, която включва обиколка на Бургас, посещение на античната куполна гробница в Поморие и на града на ЮНЕСКО – Несебър. За останалите „Пристанище Бургас” ЕАД осигури автобуси, които регулярно да ги извозват до центъра на града и обратно до Морска гара. Корабът ще отплава от Бургас в 19.00 часа тази вечер.


Въпреки срива на круизните пътувания в Черно море през този сезон ръководството на бургаското пристанище договори посещения на два пътнически лайнера. Освен това над 30 000 граждани и гости на града се възползваха от туристическите корабчета за разходка, които това лято тръгваха от втория пасажерски терминал на „Магазия 1”.

Круизните посещенията в Черно море са предимно от компании, които предлагат маршрути в Средиземно море. Според Giora Israel /Джиора Израел/ от Carnival Corporation & PLC, който отговаря за развитие на дестинациите, за да се развива круизния бизнес в Средиземноморието, се изисква търпение от пристанищата и дестинациите, които понастоящем се намират извън маршрутите поради геополитическите проблеми. 


Коментари: 0