Гон: Решението да избягам беше най-трудното в живота ми

Той обаче е даде никакви подробности за дръзкото си бягство от Япония в Ливан

Гон: Решението да избягам беше най-трудното в живота ми

Снимка: БТА

Бившият шеф на Nissan Карлос Гон заяви, че решението да избяга от Япония, където е обвинен за финансови нарушения, е било най-трудното в живота му. Изказвайки се на дългоочаквана пресконференция в Бейрут, Гон заяви, че разследването срещу него противоречи на международните стандарти на правото.

Той каза, че не му е останал друг избор, освен да бяга, за да защити себе си и семейството си.

Гон определи отношението към него като "брутално", предава Би Би Си.

Той разказа, че е държан в килия с малък прозорец и му е било позволено да се къпе само два пъти седмично. Освен това той е прекарал 130 дни в килия без прозорци, докато е бил в затвора.

"Бях жестоко изтръгнат от работата, семейството и приятелите ми".

Припомняме, че Гон избяга в последните дни на 2019 г. с частен самолет от Япония през Турция и кацна в Ливан, където има гражданство. Страната също така няма споразумение за екстрадиция с японските власти. Въпреки това Токио изиска през Интерпол ареста му. Необичайното бягство предизвика много въпроси, които все още остават без отговори.

Гон заяви: "Невъзможно е да се изрази дълбочината на тази лишения и дълбоката ми признателност да мога да бъда отново със семейството и близките си."

"За вас ще стане по-лошо, ако не признаете", ми каза многократно прокурорът", разкри той на пресконференцията.

Въпреки спекулациите, Гон не даде подробности за бягството си.

Той обясни още, че адвокатите му казали, че ще изминат поне 5 години, докато има решение по разследването. В резултат той каза, че не било трудно да се стигне до решението, че или ще трябва да „умре в Япония, или да се измъкне“.

Той определи себе си като "заложник" на държава, която е служил 17 години като шеф на Nissan.

Прокурорите твърдят, че Гон е извършил многомилионно плащане на дистрибутор на Nissan в Оман. Междувременно Nissan заведе своя собствена наказателна жалба срещу Гон, обвинявайки го в отклоняване на пари от компанията за собствено лично обогатяване.

Той е обвинен и в недеклариране на доходи.

Но Гон настоява, че е невинен по всички обвинения, повдигнати срещу него.

Вместо това той казва, че е жертва на заговор, с цел да бъде изтласкан от компанията заради опасенията за нарастващото влияние на Renault над Nissan при управлението му.

Във вторник японските власти издадоха заповед за ареста на съпругата на Гон - Карол, която беше обвинена в даване на фалшиви показания. Той определи като "странно съвпадение" фактът, че заповедта е издадена в деня преди пресконференцията му днес, девет месеца след извършването на предполагаемото престъпление.
Коментари: 0