Уреден Brexit тази година е невъзможен, смята ЕК

Урсула фон дер Лайен предупреди Лондон, че ЕС не може да направи отстъпки по някои теми

Уреден Brexit тази година е невъзможен, смята ЕК

Снимка: БТА

2390 ~ 2 мин. четене

Европейският съюз се насочва към сблъсък с британския премиер Борис Джонсън, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че е невъзможно да се постигне пълноценно споразумение за свободна търговия до края на 2020 г.

В своята първа сериозна намеса по темата за Brexit, откакто оглави ЕК на 1 декември, фон дер Лайен заяви, че ЕС „е готов да работи ден и нощ“ за постигане на споразумение, но предупреди Джонсън, че няма достатъчно време за подробни преговори по всички аспекти от бъдещите отношения между Лондон и Брюксел, пише Bloomberg.

„Времето е много, много ограничено. Не става въпрос за всичко или нищо, а ще трябва приоритизиране“, каза председателят на ЕК в Лондонското училище по икономика и политически науки преди среща с Джонсън по-късно днес.

Въпреки взаимното желание да постигнат напредък след почти три години на неуспешни и мъчителни за двете страни преговори около Brexit, сега и ЕС, и Великобритания, все повече се „окопават“, докато Кралството се подготвя да напусне Блока на 31 януари. Насърчен от убедителната си победа на предсрочните парламентарни избори миналия месец, сега Джонсън иска да сключи с Брюксел амбициозно споразумение за свободна търговия. Същевременно той отхвърли идеята страната му да остане обвързана с европейските правила след 31 декември 2020 г., когато изтича преходният период след Brexit.

Следващият етап на преговорите – за вида отношения между Великобритания и ЕС след Brexit – обаче може да е по-труден, отколкото определянето на условията, при които да се случи Brexit. Бъдещото споразумение трябва да покрива много разнообразни области, като търговията със стоки и услуги, сътрудничеството в областта на сигурността, споделянето на данни, квотите за риболов и условията, при които граждани от страни членки на ЕС могат да работят в Кралството.

„На практика е невъзможно да се преговаря по всичко това“, смята фон дер Лайен. Тя също така повтори посланието, което ЕС отправя от началото на преговорите около Brexit – че Блокът си има някои червени линии, които не може да прекрачи.

„Без свободно придвижване на хора, не можете да имате свободно движение на капитали, стоки и услуги. Без равнопоставеност по теми като опазване на околната среда, трудовите правила, данъчното облагане и държавната помощ, не можете да имате възможно най-качествен достъп до най-големия в света единен пазар“, заяви още председателят на ЕК.

Коментари: 0