Работните места в САЩ значително се увеличиха в края на 2019 г.

Секторът на услугите продължава да бъде основен генератор на нови работни места

Работните места в САЩ значително се увеличиха в края на 2019 г.

Снимка: Pixabay

308 ~ 1 мин. четене

Работните места в САЩ значително се увеличиха в края на 2019 г. Частният бизнес в Съединените щати разкри цели 202 хиляди нови работни места. Това показва проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP), цитирано от CNBC.

Първоначалните прогнози на анализаторите бяха за увеличаване на работните места с около 160 000 за разглеждания период. Данните на ADP за ноември пък претърпяха доста добра възходяща ревизия до 124 000 от предишна оценка за много слаб растеж със 67 000.

Секторът на услугите продължава да бъде основен генератор на нови работни места, като през декември техният брой се увеличава със 173 000, докато в производствения сектор бяха добавени 29 000 нови работни места благодарение на ръст с 37 000 на тези в строителството при 7 000 по-малко работни места в промишлените предприятия и съкратени хиляда работни места в добивната промишленост, показва последното проучване на ADP.

Марк Занди, главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, заяви: „Промишлените и енергийните производители, както и малките компании съкращават персонал. Безработицата е ниска, но ще започне да нараства, ако растежът на работните места се забави значително“. 

Проучването на компанията ADP „се появи на бял свят“ преди официалният доклад за заетостта на САЩ през декември, който ще бъде публикуван в петък. Очаква се данните от ноември, когато беше отчетено 50-годишно дъно на безработицата, да се запазят.

Коментари: 0