Светът не харесва Тръмп

Проучването на Института Пю обхваща 36 923 души в 32 държави и е направено от 18 май до 2 октомври 2019 г.

Светът не харесва Тръмп

Снимка: БТА

1316 ~ 2 мин. четене
Американският президент Доналд Тръмп получава до голяма степен отрицателни отзиви от хора по целия свят, според нов доклад на изследователския център Пю, пише CNBC.

В 32-те страни, изследвани от неправителствената организация, базирана във Вашингтон, средно по 64% заявяват, че нямат „доверие на Тръмп да предприема правилното за световните дела“, докато само 29% са изразили увереност в американския лидер.

Регионите или страните, обединени от водещия подход на Тръмп „Америка първо“ към търговията или външната политика, показват особено недоверие към него, установи „Глобално проучване на нагласите“. Проучването обхваща 36 923 души в 32 държави и е направено от 18 май до 2 октомври 2019 г.

Анти-Тръмп настроенията са особено разпространени в Западна Европа, като най-малко трима на всеки четирима души в Германия, Швеция, Франция, Испания и Нидерландия заявяват, че нямат доверие в Тръмп. 

В Мексико - страна, за която Тръмп преди това е говорил доста пренережително, 89% от анкетираните заявяват, че нямат доверие в него.

Пю заяви, че неодобрението е най-силно за политиките на Тръмп за увеличаване на митата върху вносни стоки от други страни (68%), отказа от международни споразумения за изменение на климата (66%) и изграждане на стена на границата между САЩ и Мексико (60%). Повечето също не одобряват политиките на Тръмп за допускане на по-малко имигранти в САЩ (55%).

Средно 52% също казват, че не одобрява оттеглянето на САЩ от ядреното споразумени с Иран - събитие, което се случи през 2018 г., но което ускори напрежението с Ислямската република, което ескалира през последните две седмици.

Подходът на Тръмп към Северна Корея е единствената позиция на политика, на която се гледа благоприятно, като средно 41% казват, че одобряват, а 36% не одобряват.

Институтът Пю, който провежда редовни обществени проучвания, заяви, че във всички държави, където са правени проучвания, Тръмп получава по-ниски оценки от предшественика си Барак Обама.

Но все пак Тръмп не е изцяло "нехаресван". Изследователският център отбелязва, че той има центрове на подкрепа - включително във Филипините, Израел, Кения, Нигерия и Индия - където по-голямата част от анкетираните хора имат увереност, че президентът ще направи правилното нещо в световните дела.

Въпреки че по-голямата част от анкетираните нямат доверие в Тръмп, хората по света поддържат сравнително благоприятни възгледи за САЩ, като 54% ​​имат благоприятен възглед, за разлика от 38% с неблагоприятна гледна точка.
Коментари: 0