Петролът може да стигне $100 за барел, ако Иран блокира ключов проток

Ормузкият проток е от голямо стратегическо значение за пътя на петрола от Близкия изток към световни пазари

Петролът може да стигне $100 за барел, ако Иран блокира ключов проток

Снимка: БТА

Цените на петрола може да скочат високо, ако Иран реши да блокира напълно ключовия Ормузки проток, обясниха енергийни експерти пред CNBC в сряда. Ескалиращото геополитическо напрежение създаде страхове за увеличаване мащабите на конфликта в Близкия изток, а притесненията на енергийните търговци за евентуално разрушаване на регионалните канали за доставка на петрол растат.

Инвестиционният анализатор на Tribeca Investment Partners Джеймс Иджайнтън заяви, че ако Иран реши да затвори Ормузкия проток за доставки на суровини, ще прати цената на петрола високо. „Ако бъде блокиран, цената на петрола ще достигне 100 долара за барел“, коментира той.

Намиращ се между Иран и Оман, Ормузкият проток е от голямо стратегическо значение за пътя на петрола от Близкия изток към ключови пазари по света. През 2018 г. дневно през канала, който е дълъг едва 21 мили (ок. 34 км), преминаваха средно по 21 млн. барела. Това количество е равно на 21% от глобалната консумацията на петролни продукти.

„Ако през следващите дни видим признаци, че иранците започват да се опитват да блокират Ормузкият проток, тогава трябва да се подготвим за много по-високи цени на петрола“, твърди Иджайнтън.

В сряда рано сутрин след на атаките на Иран над американски войски, разположени в Ирак, цените на петрола се повишиха с над 4%, като сорт Брент достигна 71.75 долара за барел, а лекият суров американски петрол WTI – 65.65 долара за барел.

Бомбардировките над американските бази бяха инициирани малко след погребението на върховния главнокомандващ на иранските войски Касем Солеймани, който бе убит при атака на САЩ. Потенциалът за засилване на конфликта създава опасения за непланирани дефицити на петрол от Близкия изток.

От Bank of America също вярват, че при затваряне на Ормузкия проток цените на суровите фючърси ще достигнат трицифрени стойности. От банката уточняват, че смятат подобен ход от страна на Иран за малко вероятен, тъй като в замяна на него ще бъдат засилени американските войски.

Според Енергийната информационна администрация 76% от петрола, преминал през Ормузкия проток през 2018 г., е бил предназначен за азиатските пазари – главно за Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Сингапур.

Коментари: 0