Федералният дълг на САЩ постави нов рекорд

През втората половина на годината задлъжнялостта на най-голямата икономика расте бързо

Федералният дълг на САЩ постави нов рекорд

Снимка: Pixabay

6590 ~ 2 мин. четене

Държавният дълг на САЩ е достигнал рекордно ниво през декември, показват данните на специализирания сайт Learnbonds.com. Общата задлъжнялост на най-голямата световна икономика се оценява на 23.2 трлн. долара, което е с 1.23 трлн. долара повече в сравнение с година по-рано.

Изданието посочва, че последните данни идват в момента, когато данъчните приходи падат, докато федералните разходи продължават да нарастват.

Дългът на САЩ започна да расте драстично след юли, когато беше 22.02 трлн. долара. След това „планината“ започна да расте, а много икономисти изразиха притеснение от този факт.

Въз основа на текущите темпове на растеж се прогнозира, че американският дълг може да достигне 28.7 трлн. долара до 2029 г. Това число не включва сумата, която правителството дължи на себе си.

Понастоящем всеки гражданин на САЩ дължи приблизително 70 139 долара на кредитните институции, докато разпределението на федералния дълг е по  187 388 долара на всеки данъкоплатец в страната.

За сравнение, дългът на Китай – втората по-големина икономика в света, е тройно по-малък от щатския – 8.3 трлн. долара. В световен мащаб, Япония е на второ място след САЩ по национален дълг, който възлиза на 11.3 трлн. долара, Обединеното кралство заема четвъртата позиция с 3.3 трлн. долара. Италия попълва челната петица с публичен дълг на стойност 2.8 трлн. долара.

МВФ оценява глобалния дълг на 188 трлн. долара към края на 2018 г. Статистиката на Фонда показва, че година по-рано задлъжнялостта на света се е увеличила с 3 трлн. долара.

Ръстът на публичния дълг ще зависи от инициативи с големи разходи като Medicare и Medicaid. В настоящия бюджет техните разходи представляват 47% от общите федерални разходи за годината.

Коментари: 0