Google и Uber в съдебна война за автономните коли

Дъщерните компании Waymo и Otto влязоха в спор за крадена технология

Google и Uber в съдебна война за автономните коли
704 ~ 2 мин. четене
Alphabet и Uber започнаха съдебна война за технологията на автономните коли. 

Компанията Waymo (бивша Google Car), част от Alphabet, подаде в четвъртък жалба срещу "Юбер" (Uber).

Waymo е част от американския интернет гигант, насочена към развитие на технологията на самоуправляващите се автомобили. Жалбата засяга дъщерната на Uber компания Otto за самоуправляващи се камиони. Обвиненията са за кражба на някои от технологиите на Waymo.

Според цитирания от АФП документ "Otto и Uber са взели интелектуална собственост от Waymo, за да си спестят риска, времето и разходите, свързани с независимото развитие на собствените им технологии". Жалбата е подадена в съд в Сан Франциско.

"В крайна сметка, тази пресметната кражба носи над половин милиард долара на служителите на Otto и дава възможност на Uber да съживи блокирана програма, като всичко е за сметка на Waymo", се казва още в жалбата, цитирана от БГНЕС.

Waymo съди Otto и Uber за кражба на търговски тайни и за нарушаване на патент. Компанията иска процес със съдебни заседатели, за да им забрани да използват тези технологии. Waymo иска и обезщетение за неуточнена сума.

Спорът се отнася по-специално до така наречените лазерни сензори "Лидар" (Lidar), които позволяват на автомобила да "види" автомобили, пешеходци или други препятствия около себе си и в която Waymo твърди, че е инвестирала "десетки милиони долари и десетки хиляди часове инженерингова дейност".Според Waymo те са разкрили тайната история, след като случайно са попаднали сред получателите на имейл, изпратен от подизпълнител. Според жалбата, той съдържал прикачен файл с електрическите схеми, отпечатани за Uber, които "поразително приличат на собствените им строго поверителни проекти".

Антъни Левандовски, който сега ръководи усилията на Uber в самоуправляващите се автомобили, е работил до началото на 2016 г. по проекта на колите без водач на интернет гиганта, преди да основе свой собствен стартъп - Ото, който работи върху софтуера за управление на товарни автомобили и бързо бе купен от Uber.

Според Waymo има доказателства, че Антъни Левандовски незаконно е изтеглил, преди да напусне, над 14 000 поверителни документа, и че други служители на компанията са направили същото, преди да се присъединят към него в новото му предприятие.
 
Подкрепи Economic.bg