Google патентова интерактивен кабел с любопитни възможности

Той отваря нови възможности за контрол и идентификация

Google патентова интерактивен кабел с любопитни възможности

Снимка: БТА

Google е внесла заявление за патентоване на „интерактивен кабел“, който да даде възможност за контрол над устройството чрез докосването на определени зони от него, премахвайки необходимостта от бутони и плъзгачи, пише Business Insider.  
Първи изследователите от CB Insights са забелязали наличието на подадения патент. Според тях кабелът крие множество потенциални приложения, включително за осигуряването на по-голяма сигурност върху данните. 
„Освен замяна на хардуера, той може да осигури и алтернатива на гласовия контрол“, се казва още в съобщението на CB Insights. Според анализаторите иновацията може да промени изцяло начина за удостоверяване на потребителя, който в масовия случай все още използва пароли. 
Според патента интерактивният кабел включва е обвит с тъкан, в която се съдържат специални влакна, „усещащи“ волтажа в пръстите на човек. Те могат да разпознават и различни жестове като докосвания и плъзгания.  
Така например, докосвайки определена част от кабела, човек може да стартира възпроизвеждането на музика, а с жест върху друга да повиши или намали звука. Кабелът няма да притежава никакви бутони или плъзгачи, които освен че могат да се повредят, са и скъпи за изграждане. 
Експертите от CB Insights обаче са най-развълнувани от потенциала на кабела като средство за удостоверяване на самоличността. Според тях иновацията дава възможност за използване на широк спектър от модели на докосвания, включително чрез определен ритъм, докосване на специфични или свързани зони, прилагането на различен по степен натиск и т.н. 
Според информацията на Google в патента този тип удостоверяване е „по-малко вероятно да бъде компрометирано“, тъй като моделът е по-труден за разпознаване от въвеждането на кодове. 
Иначе самият кабел е част от слушалки за музика и осъществяване на телефонни разговори. 
Коментари: 0