Google ще таксува конкурентните търсачки, за да влязат в графата по подразбиране

Компанията се бори с антитръстовите правила в Европа

Google ще таксува конкурентните търсачки, за да влязат в графата по подразбиране

Снимка: Pixabay

Google иска от конкурентните доставчици на търсачки да плащат, за да влязат сред опциите за избор по подразбиране за потребителите в Европа на Android устройства, предава CNBC. 

Компанията заяви в публикация в блога си в петък, че европейските потребители вече ще виждат екран за нов вид избор при настройване на устройството си. На него ще излизат опции за търсачка по подразбиране, която да се показва на началния им екран и в Google Chrome. 

Американският гигант вече позволява на ползващите Android да променят доставчика си на услуга за търсене по всяко време. С новата страница се дава възможност за промяна още при настройването на устройство. 

Конкурентните търсачки обаче ще трябва да наддават в „сляп“ търг, за да имат възможността да се наредят сред тези няколко опции по подразбиране, става ясно от публикацията на Google. Те ще посочват цена, която са готови да платят, като трите най-високи оферти ще бъдат показвани на въпросния екран за избор. 

Победителите в аукциона заедно с Google ще бъдат показвани на потребителя на случаен принцип. В случай на равенство, Google ще разпределя слотовете произволно сред кандидатите. А ако има по-малко от трима отговарящи на условията доставчици, Google ще попълни всички останали слотове, отново на случаен принцип, от останалите доставчици на услугата. 

Новината идва след рекордната антитръстова глоба от 5 млрд. долара, която Европейската комисия наложи на Google миналата година заради нарушения на конкуренцията. Едно от провиненията на гиганта беше свързано именно с порочни практики за поставянето на Chrome и Google Search като приложения по подразбиране в Android устройства. 

Компанията обжалва санкцията, но едновременно с това опитва да въведе редица промени, за да се съобрази с изискванията на ЕС. 
Коментари: 0