Горанов подкрепя запазването на минималните осигурителни прагове

Работодателите смятат, че определяне на минимални доходи по дейности

Горанов подкрепя запазването на минималните осигурителни прагове
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Финансовият министър Владислав Горанов е убеден, че минималните осигурителни прагове не са загубили смисъла си, тъй като делът на сивата икономика в България все още е твърде висок. Той каза това пред журналисти в парламента, цитиран от „Дневник“, във връзка с изтичащия в петък срок за сключване на споразумения между синдикати и работодатели за определяне на МОД по икономически дейности. Преди седмица четирите национално представени работодателски организации излязоха с общо становище, в което се обявиха за отпадане на праговете. Според тях ползата за бюджета вече не може да компенсира вредата за трудовия пазар.

Според Горанов няма да има проблем тази година социалният министър Зорница Русинова да не налага административно увеличение на праговете при икономическите дейности, при които няма споразумения между синдикатите и браншовите организации. Средното увеличение на МОД за 2015 г. беше 4.4%, а за 2016 г. - над 8%. Споразумения обаче не би трябвало да има в нито една от 85-те икономически дейности. Това беше съобщено от работодателите в четвъртък, които са посъветвали своите членове да не преговарят.

„Не се очаква стагнация или слизане на доходите, така че действащите през 2016 прагове да бъдат непосилни за работодателите в 2017 година“, добави финансовият министър. Той не очаква негативен ефект, дори да не се договорят по-високи осигурителни прагове, "тъй като нашата приходна администрация ще вложи достатъчно усилия, както и досега, за да събере дължимото, дори и от недобросъвестните".

По предложение и под натиск на синдикалните организации в Наказателния кодекс бяха приети текстове за наказателно преследване на отклоняването от осигурителни задължения в значителни размери, което на практика обезсмисля определянето на МОД по икономически дейности. Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), тази система слага „праг на лъжата“. Според него неизрядните работодатели гледат да плащат на съответния праг, за да не ги закачат проверяващите, а всичко над това се дава нерегламентирано.
Коментари: 0