България получава 160 млн. евро от ЕК за защита на границите

Според Юнкер, страната ни е изправена пред голямо предизвикателство

България получава 160 млн. евро от ЕК за защита на границите

Общо 160 млн. евро ще получи България от Европейската комисия, за да подсили защитата по границите си. Това обявиха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов след края на срещата на върха в Братислава, съобщава bTV.

Първоначално страната ни ще бъде подпомогната със 108 млн. евро, а след това с още 52 млн. евро за по-добра защита на границите от силния мигрантски поток.

 „България в момента е изправена пред много голямо предизвикателство. Това не трябва да се вижда само като проблем за България, трябва да се гледа на него като предизвикателство пред целия ЕС”, подчертава Юнкер.

По думите му лидерите на ЕС са решили комисията да предостави 108 млн. евро за нуждите на България. Той подчерта, че целта е сумата да достигне исканите 160 млн. евро: „Следващите няколко дни ще намерим механизмите, чрез които да предоставим и тези 52 млн. евро”. По думите му България няма да бъде оставена сама „благодарение на многократните интервенции на българския премиер”.

„Над 320 млн. лева сме издействали днес за България”, каза Бойко Борисов. По думите му „в общи линии всички” са подкрепили нашата страна, но специално лидерите на Германия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Финландия, Италия, Швеция.

Коментари: 0