Почитаме Вяра, Надежда, Любов и майка им София

17 септември е и празникът на столицата София

Почитаме Вяра, Надежда, Любов и майка им София

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София. На днешния ден се отдава почит и на добродетелите, които те олицетворяват в живота на християните – мъдростта, вярата, надеждата, любовта.

София, чието име означава „мъдрост“, била благочестива жена с 3 дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов.

Момичетата живели в Рим по времето на гоненията срещу християните. Въпреки заплахите и жестоките мъчения от страна на тогавашните власти, те не се отказали от християнството и загинали в името на вярата си.

Майка им София стоически понесла мъката и страданието от кончината на дъщерите си. Впоследствие и тя била канонизирана за светица заедно с трите си момичета.

Вяра, Надежда и Любов се приемат за покровителки на децата, защото те самите били още деца.

От 1992 г. днешният ден е и празникът на българската столица София. Ежегодно той се отбелязва с богата културна програма и ден на отворените врати в редица музеи и институции.

На този празник имен ден празнуват Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка, Драган, Драго, Драгомир.

Коментари: 0