Плащаме 400 млн. евро за АЕЦ „Белене“ до края на годината

Дългът за реакторите ще се изплаща на части, България оспорва лихвите

Плащаме 400 млн. евро за АЕЦ „Белене“ до края на годината

България ще плати по-голямата част от дълга си (400 млн. евро) по АЕЦ „Белене“ до края на годината. Това обяви пред ТАСС първият заместник-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов.

„Най-важната част от нашата среща бе въпросът за компенсирането на разходите по АЕЦ „Белене“, каза той и припомни, че по този въпрос имаше решение на Международния арбитраж, който осъди българската страна да плати 620 млн. евро на „Росатом“ заради спирането на проекта.

„Естествено, тази сума е много голяма за България, но въпреки това ние намерихме варианти за нейното погасяване. Предвижда се дългът да бъде погасен на няколко транша. Първият транш, при това значителна част от този дълг – 400 млн. евро, ще бъде изплатен на Русия до края на годината. Дори се чу по-оптимистичен срок от месец и половина“, обясни Герасимов.

Той припомни, че България в момента оспорва начислените лихви по сумата, която трябва да заплати. „Русия с уважение ще приеме всяко решение на Арбитражния съд“, подчерта зам.-министърът.

„Убеден съм, че българската страна ще реши въпроса за изплащането на дълга в най-кратки срокове. Този въпрос лично се контролира от министъра на енергетиката Теменужка Петкова“, посочи той.

„Единствената пречка за незабавното изпълняване на това решение е необходимостта да се решат процедурни въпроси – решение и на правителството, и на парламента“, добави руският политик.

Герасимов заяви, че българската страна е изразила интерес към продължаване на съвместното сътрудничество в областта на ядрената енергетика. 

„Това засяга не само АЕЦ „Козлодуй“, но и възможното завръщане към проекта „Белене“. Перспективите за сътрудничество са много интересни, но развитието му зависи от погасяването на задълженията по казуса „Белене“, каза той.

Всичко това е било уточнено по време на срещата на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество във Варна.

В събитието от българска страна са взели участие министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, а от руска именно Сергей Герасимов.   

Коментари: 0