МФ представи мащабни промени при работата на пенсионните фондове

Изискванията към компаниите и мениджмънта се повишават, правят се промени и при изплащането на пенсиите

МФ представи мащабни промени при работата на пенсионните фондове
1860 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Министерството на  финансите внесе за обществено обсъждане законопроект, с който иска да увеличи контрола върху дейността на частните пенсионни фондове. С промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО) от ведомството на Владислав Горанов искат да „доразвият и усъвършенстват“ регламентацията на допълнителното пенсионно осигуряване.

Промените се правят в Глава девета, в която се уреждат учредяването, лицензирането и управлението на дружествата за допълнително социално осигуряване. Накратко: от мотивите се разбира, че се увеличават изискванията към членовете на управителните и контролните органи, към системите на управление и към режима на инвестиране. Също така се увеличават правомощията и отговорностите на банките-попечители и се привежда българското към европейското законодателство. Изискванията към инвестиционните посредници също се повишават, както и към финансовите отчети на пенсионноосигурителните дружества.

Освен повече изисквания към дейността на пенсионните компании, МФ прави промени и в частта на изплащането на пенсиите. С промените се предвижда правото на пенсия за старост от универсален пенсионен фонд се придобива при навършване от страна на осигуреното лице на възрастта за пенсиониране по закон или една година преди това.

Пълните промени можете да видите ТУК, а мотивите към тях ТУК.
Подкрепи Economic.bg